Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Jenaplan in tijden van corona

8 april 2020

'Corona heeft ons overrompeld, we hadden de ernst aanvankelijk niet door. Maar inmiddels is het meer dan doorgedrongen. We zitten midden in de brandhaard. De kaart van Nederland kleurt dieprood in ons gebied. We merken het dagelijks. Corona is heel dichtbij. In de levens van collega’s en kinderen. We zien en ervaren verdriet, angst en stress. Maar ook mooie dingen. Een Jenaplanschool is een Jenaplanschool, ook in tijden van corona. Misschien wel extra in tijden van corona. Onze visie is ons kompas. In tijden van crisis kan dit ons loodsen en op koers houden. Het kan ons mooie inzichten geven. Ik werk er nog maar nét dus de credits voor al het moois wat er bij ons gebeurt, zijn niet voor mij. Maar ik wil het wel graag met je delen. Het ontstaan van een project ten tijde van corona.' Wilma van Esch, directeur-bestuurder van Jenaplanschool de Pandelaar, vertelt.

We wonen in Gemert. Veel kinderen hebben een tuin, er is volop ruimte en groen. We willen kinderen opvoeden met liefde en respect voor mens, milieu en natuur. Onze school heeft een natuurspeeltuin. Onze kinderen fietsen al 25 jaar naar de moestuinen van Velt, om samen met mensen van de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze te planten, zaaien, wieden, spitten, oogsten. Die tuinen lijken zich niks aan te trekken van alles wat er nu gebeurt. We hebben veel zonnige dagen, de bomen worden groen, overal komt bloesem aan de bomen. En wij denken na over onderwijs. Ook nu willen we kinderen laten ontdekken, ervaren en onderzoeken hoe boeiend en mooi onze wereld is. Maar hoe?

Een nieuw project dicht bij huis
We proberen samen manieren te vinden om te werken aan wat we belangrijk vinden: Spelen, werken, in gesprek gaan en vieren. We willen verbondenheid, betekenisvol bezig zijn, groepsoverstijgend en vooral kinderen uitnodigen. Via virtuele en voor ons vrij onnatuurlijke ontmoetingen sparde het team over een aanpak. We besloten een gezamenlijk schoolthema te kiezen. Handig voor gezinnen met meerdere kinderen, verbindend in onze samenwerking, dachten we. Fijn om samen een focus te hebben.

In plaats van een spetterende weekopening waarin thema’s normaal gezien geïntroduceerd worden, stuurden we een filmpje om kinderen te laten raden naar het thema.

‘Welkom in je achtertuin’
We zijn gestart. Als je ons een paar maanden terug verteld had dat we zouden gaan vloggen, hadden we je smakelijk uitgelachen. Maar dat zijn we gaan doen. Net als heel veel andere scholen in Nederland, trouwens. En nu dus vanuit het thema ‘Je Achtertuin’.

Floor (met zwangerschapsverlof) liet met haar peuters thuis zien hoe je een moestuin kunt maken. En hoe je cakejes kunt bakken van de eitjes die haar kippen leggen.

Robert ontpopt zich als een ware Freek Vonk. Hij laat stap voor stap met zijn eigen kinderen zien hoe je een insectenhotel kunt maken.

Sanne is op bezoek gegaan bij haar oom, de imker. Op gepaste afstand van elkaar laten Sanne en haar oom zien hoe de bijen leven en zij vertellen boeiende dingen over het houden van bijen en het planten van bloemen en bomen.

Van de nood een deugd maken
Ook op school gaat de lente gewoon haar gang. Het gras in onze natuurtuin heeft nu de kans om aan te sterken. Straks kunnen er weer volop blote voetjes lopen. De moestuin heeft geen tijd om te wachten, vrijwilligers hebben voor ons geplant en gezaaid. Het kippenhok is bijna klaar om op ons plein gezet te worden en de moestuinbakken voor de onderbouw staan klaar om ingeplant te worden. De potgrond voor de moestuinbakken is bezorgd en stond op pallets voor onze deur.

Gelukkig zijn er kinderen in de noodopvang. Zij hebben met karren en driewielers geholpen de potgrond naar het plein te brengen. 

De opdrachten en uitdagingen staan in het teken van natuur, buiten en de tuin. We krijgen volop foto’s en filmpjes terug. Dat inspireert ons weer om verder te bedenken en delen.

En daartussen delen we onze verhalen, luisteren we naar gezinnen die het écht moeilijk hebben nu. Nemen we afscheid van geliefden en zijn we soms heel erg gefrustreerd. Want ook dat is het leven. Maar we maken keuzes, aandacht voor groen, al kleurt onze plek op de landkaart dieprood.

Wij zijn Jenaplan, ook in tijden van Corona.

Wilma van Esch is directeur-bestuurder Jenaplanschool de Pandelaar

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief