Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Ik ga je missen, Joppe.' Carina, taxichauffeur, neemt afscheid van een leerling

5 juli 2021

Carina, de taxichauffeur van Joppe (11), komt vandaag voor de laatste keer voor rijden. Ze heeft een andere baan gevonden. Het afscheid valt Joppe zwaar. Hij maakt een boek voor haar.

Carina staat op voor dag en dauw, dan start ze haar ritten met de taxi. We wachten thuis op haar, Joppe (11) en ik. Elke dag rond hetzelfde tijdstip is de bus er, al zeven jaar lang. Joppe heeft een TOS, een taalontwikkelingsstoornis en zit daarom op het speciaal onderwijs.

Het is elk schooljaar weer een verrassing, welk taxibedrijf komt nu weer voorrijden en wie is de chauffeur? Dat heeft alles te maken met de gemeente en de aanbesteding: de aanbieder die het minste kost, krijgt de opdracht.

Met Joppe zijn alle kinderen die doordeweeks per taxi worden vervoerd kwetsbaar. Dat is ook de reden waarom ze veelal geen plek op een school in de buurt innemen. Daar bovenop kwam nog eens een bizar afgelopen schooljaar, we waren het vaste ritme wel een beetje kwijt door corona. Hetgeen waar we nu juist houvast aan hebben binnen ons gezin.

De taxichauffeur heeft ons eerder verteld dat het vandaag haar laatste dag is, een andere baan is in het spel. En het afscheid nemen valt je zwaar, Joppe. Gisteravond was je druk bezig een boekje te maken voor haar. Met je verhalen en vragen. Je had er buikpijn van en viel laat in slaap. Vanmorgen vroeg wachtte je al tot zij er zou zijn.

Daar is ze. Zoals elke dag stapt ze uit de taxi en verwelkomt jou. Je geeft haar het boekje, en zij huilt. 'Ik ga je missen Joppe. Ik heb de plaats waar je graag zit, naast mij, voor jou vrijgehouden.'

Jullie hebben een speciale band, en weten veel van elkaar. Dat ons dorp groot is, en dat je meerdere wegen kunt nemen in plaats van almaar dezelfde route naar een specifiek doel. Je vertelde haar ook waar je ooms wonen. Dat je daar ook langs kunt rijden, het is ietsje om... Toeterend er langs, hoe leuk is dat?! En dan de reactie achteraf: 'Reed jij daar nou met de bus, Joppe?!' 

Vanmiddag kom je thuis, overdenk ik, en dan staat er morgen een andere chauffeur op de stoep. Blijft die een poosje? Het kan zo maar zijn dat de dag erna er weer een nieuw iemand staat. De mooie herinneringen aan Carina sluiten we vandaag af. Morgen de start van een nieuw hoofdstuk.

Karen is getrouwd en moeder van drie zoons Tijmen (13), Joppe (11) en Pim (8). Ze schrijft en fotografeert graag in de natuur. Ze behaalde onlangs haar mbo pedagogiek.

Reacties

4
Login of vul uw e-mailadres in.


Carina
2 jaar en 10 maanden geleden

Prachtig geschreven Karen, precies zoals het is. Lieve groet, Carina

Login of vul uw e-mailadres in.


Anouk
2 jaar en 10 maanden geleden

Wat lief en mooi geschreven!

Login of vul uw e-mailadres in.


Dana
2 jaar en 10 maanden geleden

Mooi om te lezen, geborgenheid zo belangrijk voor kinderen

Login of vul uw e-mailadres in.


Ineke
2 jaar en 10 maanden geleden

Supertrots op mijn lieve nichtje. Weer een prachtig verhaal recht uit haar hart geschreven.

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief