Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

15 november

Herken jij dit met jouw leerlingen?

Als leraar wil je het liefst dat de sfeer in je groep goed is en alles soepel loopt, maar dat is gewoon niet altijd zo. Je herkent vast wel de situatie in je klas dat…

…het ineens heel onrustig is
…er veel potentiële conflictmomenten zijn
…de sfeer niet meer zo positief is als die was
…kinderen veel op elkaar reageren

Vanuit de missie van NIVOZ gaan we op woensdag 15 november 2023 met jou op onderzoek uit tijdens een pedagogische verdiepingsdag: achter het gedrag van kinderen kijken, jezelf als belangrijkste instrument verder ontwikkelen en nog meer houvast vinden in jouw pedagogische opdracht. Merlijn Wentzel en Tjitske Bergsma begeleiden deze NIVOZ-themadag.

Als leraar in po, vo of mbo weet jij als geen ander dat voor dit complexe werk geen vaste recepten bestaan. Kant en klare oplossingen zijn er niet. Na het traject Pedagogische Tact (PT) ben je dingen gaan uitproberen of anders gaan doen. Ook merk je dat het door de waan van de dag makkelijk is om te vervallen in oude patronen en routines. Dan kan het welkom zijn om weer even te vertragen, jezelf te onderbreken, zodat je beschikbaar kunt blijven voor alle kinderen. Tijd voor een PT-vervolg!

Wat?

Tijdens deze dag verdiep je je in de interactie tussen jou en je leerlingen. Je neemt je eigen bedoelingen, oordelen en verwachtingen onder de loep en onderzoekt hoe bemoediging een structurele plek kan krijgen in je pedagogisch handelen.

Hoe?

Zoals je van ons gewend bent werken we aan de hand van casussen uit jouw praktijk en die van de andere deelnemers. Collega's uit het po, vo, mbo, die net als jij eerder een PT-traject volgden. We kijken hoe we elkaar verder kunnen helpen in de klas morgen. Merlijn en Tjitske zullen gebruik maken van de principes van Deep Democracy en Theorie U als reflectiemodel. 

Voor wie?

Voor iedereen die een traject Pedagogische Tact heeft gevolgd, of op een andere manier met NIVOZ-opleidingen in aanraking is geweest.

Praktische info

Datum: woensdag 15 november 2023.
Tijd: 9.30 uur - 16.30 uur
Locatie: Dokhuis, Doklaan 10, Rotterdam
Kosten: € 285,- pp, inclusief lunch en naslagwerk

Op 6 oktober sluit de inschrijving en horen inschrijvers of het doorgaat. Het gaat door bij minimaal 15 deelnemers.

Deelnemen en kosten? Maak gebruik van je eigen scholingsbudget!

Als leraar of docent kun je voor ‘professionalisering’ gebruikmaken van het jaarlijkse scholingsbudget. Dat bedrag ligt gemiddeld op 500 euro in primair onderwijs en is ongeveer 600 euro voor docenten in het voortgezet onderwijs). Voor een schoolleider ligt er 3000 euro klaar. Iedereen kan daar aanspraak op maken. De AOb heeft de afgelopen jaren afspraken gemaakt. Je leidinggevende of schoolbestuur zal je verder kunnen helpen. 

Bekijk ook deze link: https://www.aob.nl/professionalisering/scholing-en-cao/

Tjitske Bergsma en Merlijn Wentzel zijn opleiders bij NIVOZ, waar zij onder andere de trajecten Pedagogische Tact begeleiden. Tjitske is mede-auteur van het boek Nieuwe Onderwijsruimte. Daarnaast neemt zij deel aan het ontwikkelen van de Educatieve Master Primair Onderwijs aan de Erasmus Universiteit (EMPO). Merlijn heeft als co-auteur meegeschreven aan het boek Zin in school (2004), Het inspiratieboek voor de gelukkige klas (2015) en - recentelijk - aan Pedagogische tact, hoe dan? (2022)

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief