Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Inspiratieboek voor de gelukkige klas: ‘Het gaat om de verbinding. Het gevoel dat je ergens bij hoort’

2 oktober 2015

Als je ouders vraagt: ‘Wat gun jij je kinderen op school?’ zeggen ze: ‘Ik wil dat ze gelukkig zijn en dat ze zich goed ontwikkelen.’ Allebei, en in die volgorde. Zonder relatie geen prestatie. Een kind wil gezien worden voor hij aan zijn sommen begint. Voor alle leerkrachten die dit onderschrijven maar die zich in de praktijk soms afvragen: ‘Hoe doe ik dat?’ hebben de Geluksvogels het Inspiratieboek voor de gelukkige klas geschreven.

gelukkigeklasZoals cabaretier en voormalig leerkracht Peter Heerschop als reactie op het boek zegt: ‘Mensen worden gelukkig als ze voelen dat ze zelf –een beetje- controle hebben over de situatie, als ze iets moeilijks moeten doen dat wel haalbaar is, als ze vrijwillig iets voor een ander doen, en vooral als ze zich verbonden met iemand voelen. Vooral dat laatste. Het gaat om de verbinding. Het gevoel dat je ergens bij hoort. Dat je met elkaar iets mee maakt, met elkaar iets oplost. Dat je een belangrijk deel van het geheel bent. Dat je ertoe doet! En dat je begrijpt waarom je ertoe doet.’

De Geluksvogels Natasja de Kroon, Merlijn Wentzel en Ingrid Nagtzaam ondersteunen leerkrachten en scholen die het belangrijk vinden dat de kinderen gelukkig zijn en zich goed ontwikkelen.

Voor hun werk én het boek is het werk van Charlotte Visch (auteur van Gelukkige kinderen in een gelukkige klas) de belangrijkste inspiratiebron. Zij heeft de Geluksvogels opgeleid en in hen ook het verlangen gewekt om vanuit deze kijk op kinderen leerkrachten te ondersteunen in hun dagelijks werk, vooral op het gebied van de relaties!

Het Inspiratieboek is een boek dat de ingewikkelde onderwijspraktijk, waar dagelijks zoveel gebeurt en zoveel van de creativiteit van een leerkracht gevraagd wordt, niet zozeer eenvoudiger maakt. Wel geeft het talloze openingen en mogelijkheden om aan de slag te gaan en met de kinderen samen te bouwen aan een gelukkige klas. Als leerkracht moet je weten waar je voor staat, dat is je moreel kompas, maar gelukkig hoef je het in de praktijk niet alleen te doen. Bijna dertig kinderen staan klaar om met je samen te werken!

Het inspiratieboek laat met praktijkvoorbeelden en praktische handreikingen zien hoe je kinderen kunt uitnodigen en kunt leren om zorg te dragen voor hun eigen geluk en dat van de andere kinderen in de groep.

Je kunt het boek hier nu al bestellen.

Op 9 oktober wordt het boek gepresenteerd tijdens de Onderwijsvrijdag in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch.

Meer over de Geluksvogels lees je hier.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief