Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Marlies Bras

kindertherapeut

Ik ben Marlies Bras. Naast mijn praktijk voor integratieve kindertherapie coach ik ouders en leerkrachten in het (helpen) oplossen van de problemen van hun kinderen (en met het oplossen van hun eigen problemen met hun kinderen).

In de jaren dat ik voor de klas stond, raakte ik gefascineerd door het gedrag van kinderen dat wij vaak “probleemgedrag” noemen. Het viel me op dat sommige leerkrachten hier ontzettend veel last van hadden, terwijl andere leerkrachten dit helemaal niet als probleem ervaarden. Ook viel het me op dat een kind zich bij de ene leerkracht vreselijk kon misdragen, terwijl het bij een andere leerkracht gemotiveerd en geconcentreerd was en zich “netjes” gedroeg.

Wat maakte dat het gedrag van kinderen soms binnen vijf minuten totaal kon veranderen? Ik besloot op zoek te gaan naar het geheim van deze leerkrachten en naar de reden van de kinderen om zich te gedragen zoals zij zich gedragen. Dat bracht mij bij de opleiding tot Integratieve Kindertherapie (een opleiding geïnspireerd door de ideeën van Janusz Korczak). Daar ontdekte ik wat kinderen nu eigenlijk bedoelen met hun gedrag . Wat zij ons daarmee duidelijk willen maken en wat ik als opvoeder het beste kon doen om ze te helpen (of wat ik beter kon laten).

Daarbij had (en heb ik gelukkig nog steeds) de eer om te werken met de meest wijze, getalenteerde en inspirerende mensen uit de omgeving die onnoemelijk veel kennnis en vaardigheden bezitten en die dat met elke belangstellende willen delen: de kinderen zelf. Zij leerden mij wat ze ons volwassenen nu eigenlijk duidelijk wilden maken met hun gedrag en wat ze van ons nodig hebben. (Dat laatste bleek niet heel veel te zijn: enkel wat liefde, ruimte en vertrouwen.) Ook leerden ze me wat echt belangrijk was: leven en genieten!

Naar aanleiding van wat ik van hen leerde besloot ik “TREAD SOFTLY” te starten. Op deze manier kan ik de kennis die zij met mij delen doorgeven aan hun ouders, leerkrachten en andere belangstellenden, zodat ook zij (opnieuw) kunnen ontdekken wat nu echt belangrijk is in het leven.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief