Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De voordelen van huilen: over pleasen, emoties onderdrukken en beter leren

6 januari 2018

'Huilen en driftbuien zijn misschien wel de meest gebruikte manieren om spanning te ontladen. Het kind gebruikt ze al vanaf zijn geboorte.' En toch is er vaak sociale druk op kinderen om zich anders te uiten. Marlies Bras onderzoekt verschillende manieren waarop kinderen kunnen omgaan met stress en doet een aantal aanbevelingen. 'Een kind kan ontdekken dat ook die diepste emoties erbij horen.'

Kinderen komen in hun leven een heleboel stress tegen. Gelukkig weten ze over het algemeen heel goed hoe ze dit los kunnen laten. Er zijn vier basis manieren waarop kinderen met spanning omgaan: praten, symbolisch spel, lachen en huilen (of tekeer gaan). (Solter, 1998)

Praten
Veel kinderen praten graag over hun verdriet. Tenminste als er echt geluisterd wordt en als zij er klaar voor zijn.  Dit geldt ook voor veel volwassenen. De meeste mensen hebben behoefte aan een luisterend oor als ze iets naars meegemaakt hebben. Hoe jonger een kind, hoe minder ze praten om spanning te ontladen. Jonge kinderen hebben de woorden gewoon nog niet om duidelijk te maken hoe ze zich voelen.

Symbolisch spel
Door middel van symbolisch spel verwerken kinderen (nare) gebeurtenissen. Ze spelen bijvoorbeeld een ziekenhuisbezoek of een andere heftige gebeurtenis na. Zo probeert een kind te begrijpen en te verwerken wat er gebeurd is. Kindertherapeuten gebruiken vaak symbolisch spel om een kind te helpen met het verwerken van een trauma.

Lachen
Lachen is een hele gezonde manier om angst en bezorgdheid te ontladen. Een mooi voorbeeld bij jonge kinderen is het spelletje kiekeboe. Als papa of mama weer tevoorschijn komt, begint de baby vaak te lachen. Op die manier ontlaadt hij de spanning die hij voelde toen hij dacht dat hij alleen gelaten was. Met humor kun je een gespannen situatie op een simpele en snelle manier doorbreken. Daarnaast heeft lachen een helend effect op onze gezondheid. Vandaar ook de zin “lachen maakt gezond!”

Huilen en tekeer gaan
Huilen en driftbuien zijn misschien wel de meest gebruikte manieren om spanning te ontladen. Het kind gebruikt ze al vanaf zijn geboorte. Huilen is een belangrijke en gezonde manier om spanning kwijt te raken. Het heeft een positieve uitwerking op lichaam en geest.

Maar dat is vaak niet hoe naar huilen gekeken wordt. In onze maatschappij wordt huilen nog niet altijd geaccepteerd. Vaak doen we ons best om het huilen zo snel mogelijk te stoppen. Dat doen we met zinnen als:

  • Kom op. Zo erg is het niet. Dat is toch geen reden om te gaan huilen?

  • Je bent een grote jongen. Grote jongens huilen niet.

  • Stop met huilen. Huilen is voor baby’s.

  • Als je niet ophoudt met huilen, dan geef ik je wel een reden om te huilen.

  • Huilen doe je maar op je kamer

  • Je bent toch geen huilebalk

  • Ik kan je niet verstaan als je huilt. Ga eerst maar eens gewoon praten, dan luister ik naar je


Of wat dacht je van deze oppeppers:

  • Kom op meid, lach toch eens. Lachen is toch veel leuker dan huilen?

  • Ik ben trots op je. Je hebt helemaal niet gehuild toen je een prik kreeg

  • Stil maar, je hoeft niet te huilen. Ik ben toch bij je!


Allemaal zinnen die gebruikt worden om huilen van kinderen zo snel mogelijk te stoppen.

Huilen wordt niet gezien als iets helends, maar juist als iets zwaks. We doen veel moeite om huilen te stoppen in plaats van dat we een kind stimuleren om alle tranen uit te huilen. We geven snoepjes, kadootjes, zelfs pilletjes om iemand te kalmeren. Op die manier geven we de boodschap dat huilen er niet bij hoort. We zeggen eigenlijk: het is fout om te voelen wat jij voelt.

Lees verder.

Marlies Bras is kindertherapeute en werkt vanuit een eigen praktijk. Zij publiceert vaker blogs op haar website.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief