Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Charlotte Broekhuizen

Ik werd in 1989 geboren in Hoorn, maar groeide uiteindelijk op in Bovenkarspel. Ondanks dat ik nu een ‘maatschappelijke’ website en trainingen run, heb ik eigenlijk iets anders gestudeerd. Sinds 2014 ben ik HBO Duaal afgestudeerd in het vak Communicatie, Marketing en PR. Ik heb gewerkt bij verschillende commerciële organisaties, waarbij het belangrijk was om ‘altijd hoger op te willen klimmen op de ladder’. Na jaren werken kwam ik erachter: maar wat nou als de ladder tegen een verkeerde muur staat? Ik wilde iets betekenen voor mijn omgeving en mijn ervaringen delen.

Het omgaan met elkaar, respect hebben voor elkaar en met plezier naar school gaan, hoort wat mij betreft bij educatie. Helaas is dit niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Voor mij was dat ook niet zo. Dagelijks werd ik gepest met van alles en nog wat. Dagelijks vechten, verdedigen, proberen, om uiteindelijk onzichtbaar te worden. Ik leverde mijn identiteit in om erbij te horen. Jarenlang op zoek gegaan naar waar het is misgegaan, waarom ik?

Nu ben ik geen slachtoffer meer. Opbouwen, door eerst verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen leven, doelen vast te stellen, ervan uit gaan dat iedereen iets doet met een reden, eerst gaan begrijpen om dan begrepen te worden, samen te werken en uiteindelijk mezelf steeds opnieuw uit te vinden.

Kinderen moet je niet toespreken, maar aanspreken. HeldenZijn is een preventief anti-pestplatform en programma voor kinderen en volwassenen (ouders, onderwijs en professionals). Wij beloven aan kinderen dat zij veilig hun verhaal kunnen delen middels dit platform en wij écht naar ze zullen luisteren en meedenken. Kinderen stimuleren om het taboe te doorbreken en écht te gaan praten over wat zij dagelijks meemaken. Alle kinderen mogen vertellen, dus ook pesters. Als je deze groep uitsluit, maak je kinderen onderdeel van het probleem, en niet van de oplossing.

Wij geloven in de kracht van kinderen en dat zij een cultuurverandering teweeg kunnen brengen. Kinderen kunnen spelenderwijs al op jonge leeftijd bewust worden van hun gedrag. Om die reden richting wij ons specifiek op kinderen tussen de 7 en 12 jaar.

Andere anti-pestprogramma’s zijn vooral gericht op de pesters en ‘slachtoffers’ en de daarbij horende consequenties. Wij richten ons op persoonlijke zorg, gericht op voorkomen en verminderen van pesten door positieve schoolbrede aanpak. Het platform en de trainingen zijn gericht op het positief veranderen (van nar naar held) en elkaar leren begrijpen.

HeldenZijn betekent meer dan alleen een anti-pestplatform. Ook wil ik het goede voorbeeld geven, samen met andere kinderen en volwassenen. Wekelijks vlog (videoblog) ik interessante mensen me bijzondere verhalen. Bezoekers leren samen met mij, via de vlog, wat een held zijn kan betekenen. Ook volwassenen kunnen terecht op mijn website en mijn digitale leercurve volgen. Want zijn pesters monsters? Waarom doen ze het? Een zoektocht die we samen gaan doorlopen.

Mijn doel? Geef alle kinderen de kracht en inspiratie om de maatschappij te veranderen, van nar naar held.
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief