Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De zomervakantie is voorbij, het lokaal is leeg: 'Vandaag mogen jullie de klas inrichten!!'

5 juli 2018

Spannend: de eerste schooldag na de zomervakantie. Wat heeft iedereen meegemaakt in de vakantie? Hoe is de nieuwe leerkracht? Wat gaan we vandaag allemaal doen?  Maar als je bij Meneer Jeroen op Het Telraam in Oeffelt zit, dan denk je vooral: 'Wat heeft hij nu weer voor iets leuks bedacht?' Dit keer is het een leeg lokaal. Een blog van Chantal van Ophuizen, die met Jeroen en de kinderen in de lege ruimte stond en ze de regie over de inrichting voor het nieuwe schooljaar gaf. 'Vandaag mogen jullie de klas inrichten!' Iets voor jouw klas voor na de zomervakantie?

Er stonden maandag geen tafels, geen stoelen, de kasten stonden in een hoekje weg gestopt, kortom het lokaal was leeg!
Snel beginnen met een check-in om erachter te komen, wat de kinderen denken:

Oke?
Waar zijn de tafels en stoelen?
Hoe gaan we nu leren?
Lekker fris!
Leeg?!

Reden genoeg om lekker enthousiast aan de slag te gaan. De kinderen stappen er dan ook lekker 'leeg' in, dus dat moet helemaal goed gaan komen.

Voor de kleine pauze denken de kinderen na over wat er zo fijn is aan school en op welke manier - in welke omgeving - ze prettig kunnen leren. Wat is daarvoor nodig? Tal van antwoorden komen er op 'geeltjes' te staan. Door daarna te stickeren zien we dat ze het er unaniem over eens zijn dat een tablet, telefoon of laptop echt aanwezig moet zijn in de klas. Iedereen één voor zichzelf! Niet zo raar, want daar groeien ze op dit moment mee op.

Wat ook erg naar voor komt,  is muziek. Kids leren tegenwoordig met muziek. De één wil rustgevende muziek, een achtergrondmuziekje en de ander gewoon de radio aan. En er moet meer kleur komen in het lokaal. Een eerste begin is gemaakt. Na wat inspirerende beelden en een filmpje gebeurt er waar we op gehoopt hebben. De kinderen gaan op een andere manier naar het onderwijs kijken. Er gaat een lampje bij ze branden: het kan ook anders. 'Ik kan nu dus drie "thuis-en" krijgen. Bij papa en mama, dansles en school!' Er komen reacties op de beelden die ze zien: 'Wow, krijgen wij dat ook? Ik dacht dat het foto’s van een huis waren!'

Met deze info gaan de kids ook in een ander level denken en weten ze: 'WIJ hebben het echt voor het zeggen vandaag en WIJ mogen mee beslissen!'



Uiteraard willen ze ook hun persoonlijke verhaal kwijt over de vakantie of een vervelende gebeurtenis over een overleden huisdier. Daar hebben we  tijd voor vrij gemaakt. Als je intentie van de dag een thuisgevoel creëren is, mag je dit zeer zeker niet overslaan!

Na de kleine pauze gaann we aan de slag met drie nieuwe opdrachten. We hebben ze een aantal stellingen gegeven waar ze samen over na moeten denken of middels een ren-je-rot-spel buiten en tot slot: 'Welke associatie heb je bij de foto?' Het waren best pittige stellingen die ze wel aan het denken hebben gezet.

Na een hele ochtend na gedacht te hebben over onderwijs en hoe je wil leren en wat je in je klas zou willen/moeten hebben, moeten  ze na de lunch in groepjes hun klas gaan ontwerpen. Er worden moodboarden gemaakt en druk getekend. Maar wat ze het liefste doen, is schuiven met kasten en fantastische ideeën bedenken. Ze zijn wel zo slim dat ze haarfijn in de gaten hebben dat er niet zomaar een zak geld voor ze klaar staat om al hun dromen te verwezenlijken.  Dus beginnen ze creatieve oplossingen te bedenken.

'Als we nu die kasten tegen elkaar aan zetten en er lampen boven hangen, hebben we ook een bartafel die we graag willen hebben.' 'Maar waar laat je je benen dan?', is  een vraag van mij. Ja, dat is een goede. Er moet dus een tafelblad opkomen, luidt de uiteindelijke oplossing. Dan krijg je een 'tafelkast'. Leuk bedacht. Heel praktisch blijkt de bartafel uiteindelijk niet te zijn, dus daar moet nog verder over nagedacht worden.

Tot slot zetten we de tafels en stoelen in de klas en maken ze een lange 'bartafel' van het huidige meubilair. Zodat ze toch resultaat zien van een dagje 'hard werken' .



Niet alleen de kids gaan stuiterend naar huis, wij als begeleiders ook. Het is een mooie bijzondere dag die niet alleen een nieuwe, andere inrichting heeft opgeleverd, maar waarin zoveel meer is gebeurd. Het ging ook over 'eigenaarschap, over een rustige overgang van vakantie naar school, over ontmoetingen met elkaar, verkenningen van een nieuw lokaal, het leren kennen van je leerkracht, samen zijn, overleggen, je thuis voelen. En toch zeker ook over taal en rekenen.

Zelf kijk ik met veel plezier, trots en waardering terug op het experiment. Iedereen zou op deze manier of op een dergelijke manier zijn schooljaar kunnen starten. En wat een prachtkinderen in deze groep. Een klas waar je als leraar zuinig op wilt  zijn, die je koestert, zo warm! WAUW!

Na één middag kan de inrichting nog niet klaar zijn, wat logisch is. Daarom ben ik de volgende dag aan de slag gegaan om ze een advies te geven. Ik heb ze vooral een kader aangereikt, waarin ze verder kunnen werken, overleggen en bouwen. Tot het einde van deze week hebben ze daar nog de tijd voor. Daarna geven ze een presentatie aan de directeur.

Misschien is er ergens op school een budget waar ze wat van mogen hebben. En als dat niet zo is? Dan gaan ze samen geld inzamelen. Zo enthousiast en creatief zijn ze al. De  ochtend daarop verschijnen ze al met de eerste euro's, het gevolg van een eerste inzameling. Hartverwarmend!
  Bekijk ook eens de video van dit bijzondere project!

Chantal van Ophuizen werkt met Thuisklas aan inrichtingen van leeromgevingen. 

 

Reacties

1
Login of vul uw e-mailadres in.


Coby
4 jaar en 2 maanden geleden

Super mooi project!

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief