Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Gerdien Bertram-Troost: Goed onderwijs is bezield onderwijs - over onderwijs in een levensbeschouwelijk diverse samenleving

Gerdien Bertram-Troost sloot de reeks NIVOZ-onderwijsavonden in Driebergen af op woensdag 28 juni 2023. Ze is hoogleraar Onderwijs in levensbeschouwelijk en pedagogisch perspectief aan de VU. Hoe kunnen we in het onderwijs juist vanuit verschillende levensvisies en levensbeschouwingen met elkaar verbinden en wat is daarvoor nodig? En wat is het belang van de vrijheid van onderwijs binnen ons onderwijssysteem?

Levensbeschouwing wandelt op allerlei manieren de school binnen. Soms wordt het als een verrijking ervaren, maar niet zelden ook als probleem. Actueel is de discussie rondom gebedsruimtes in het openbaar onderwijs. Hier speelt mee dat er in een seculiere samenleving steeds minder kennis en begrip is voor wat ‘gelovig-zijn’ inhoudt.

Volgens Gerdien Bertram-Troost is het juist mede daarom belangrijk om in het onderwijs ruimte te maken voor levensbeschouwelijke vorming. ‘Als je op een goede manier leert omgaan met mensen die anders denken kan het je eigen staan in het leven verrijken.’

Op deze terugblikpagina vind je terug:

 

Locatie
Deze NIVOZ-onderwijsavond vond plaats in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen.

Overzicht NIVOZ-onderwijsavonden 22-23

Driebergen én Rotterdam
NIVOZ had voor deze schooljaargang zes Onderwijsavonden geprogrammeerd. Daarvan vonden er vier in Driebergen plaats, in het vertrouwde theater Maitland op landgoed de Horst . De andere avonden organiseerden we in Rotterdam, de plek waar NIVOZ naartoe is verhuisd.

Ze vonden plaats vanuit het NIVOZ-jaarthema: De betekenis van verschil. Over inclusief onderwijs en het handelen van de leraar.

De nieuwe reeks voor komend schooljaar

Voor het nieuwe schooljaar hebben we een nieuw jaarthema (Vertrouwen als kernwaarde voor de samenleving van morgen) en opnieuw zes Onderwijsavonden geprogrammeerd, drie in Rotterdam (in ons eigen Dokhuis) en drie in Driebergen. Lees hier alles over sprekers, titels, tickets en passe-partouts.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief