Wat ik mijn kind vertel over Sinterklaas
26 oktober 2016
Nee, dit is geen bijdrage aan het sociaal-cultureel beladen Pietendebat. Dit is een pedagogische vraag over ouderschap en Sinterklaas. Bij veel ouders knaagt er iets rond deze periode: is het ‘liegen’ over Sinterklaas nou onderdeel van de lol? Of kun je het spel rond de Goedheiligman en Piet ook anders benaderen met je jonge kind? Heleen Bos vertelt hoe zij dat aanpakte: ‘Ik vond een manier om Sinterklaas in alle glorie te vieren, terwijl ik waarachtige informatie deelde met mijn dochter.’
Maar toch knaagde er bij mij iets. Wat me niet lekker zat was: hoe is het voor mijn kind als ik haar iets vertel dat niet klopt? Wat doet deze leugen om bestwil met onze relatie, met het vertrouwen tussen ons?
Wat doet deze ‘leugen om bestwil’ met onze vertrouwensrelatie?
Toen vond ik een manier om Sinterklaas in alle glorie te kunnen vieren terwijl ik waarachtige informatie deelde met mijn kind. Dit artikel, waarin de Canadese psychologe en moeder Jan Hunt schrijft over ‘Santa’, gaf mij daarbij meer duidelijkheid en richting. Ik vertelde mijn kind toen ze drie of vier jaar was simpelweg hoe het zat: dat het Sinterklaasfeest een fantasiefeest is:
‘Heel lang geleden leefde Sint Nicolaas, een meneer die eten uitdeelde aan arme mensen en kinderen. In onze tijd vieren we dat nog, mensen verkleden zich dan als Sint of Piet. We geven elkaar cadeautjes en lekkers, net zoals Sint Nicolaas toen eten gaf aan de armen. Op die manier spelen we het verhaal van vroeger na. We hebben er ook allerlei dingen bij verzonnen, om het feest nog leuker en spannender te maken. Dat Sint aankomt met de stoomboot, helemaal uit Spanje, en dat hij over de daken kan rijden met zijn paard. Dat de Pieten de cadeautjes in de huizen brengen. ’s Avonds doen de Sinten en Pieten hun verkleedkleren uit en wassen de schmink van hun gezichten. De vlaggen worden van de boot gehaald. Het paard gaat terug naar zijn stal bij de boer. Alles is weer gewoon.’
Kinderen hebben een reëel beeld nodig van hun wereld, zodat ze zich er met vertrouwen, kennis en veiligheid in kunnen bewegen ~ Jan Hunt

‘Vertelt jouw kind dan niet aan andere kinderen?’, vragen ouders. Ik denk van niet. Ik heb de indruk dat ze niet eens in de gaten had dat andere kinderen niet op de hoogte waren. Nu ze ouder wordt, komt dat besef er wel en praten de kinderen er met elkaar over. Ook realiseer ik me dat ik geen verantwoordelijkheid draag voor de informatie die andere volwassen kinderen geven. Ik sta in voor wat ik zelf vertel.
‘Weten kinderen dan op die leeftijd al wat echt is en wat niet? Dat besef komt toch pas als ze veel ouder zijn?’, vragen anderen. Lees verder…
OPROEP: praat mee, hieronder of op Facebook: Wat vertel jij je kind(eren) over Sinterklaas?
Heleen Bos is moeder van een dochter en werkt als verpleegkundige en Gordon Communicatietrainer, licentie opvoeding. Dit artikel schreef Heleen deze week voor kroost.org en het verscheen ook op haar eigen site. De illustratie is van Heleens dochter Sara en mocht met goedkeuring en trots online verschijnen.
Reacties