'Waarom moeten kinderen nu al lijden op school, om te wennen aan het volwassen leven?'
8 september 2015
De Amerikaanse auteur Alfie Kohn is met zijn begrip 'Unconditional Parenting' bekend geworden en is daarnaast kritisch over onderwijssystemen met een een nadruk op prestaties en cijfers. In Kohns boek 'Feel-Bad Education' licht hij zijn visie toe. Hij verklaart waarom het onzinnig is om kinderen met huiswerk en gestandaardiseerde toetsen te plagen en hoe het zover heeft kunnen komen. 'Het is een gevolg van de gedachte dat kinderen maar beter kunnen wennen aan vervelende dingen moeten doen die anderen zeggen, als volwassene doe je immers niet anders.' Kohn wil deze verdrietige en buitensporige gedachte ter discussie stellen.Kohn maakt zich op het gebied van onderwijs vooral sterk tegen het vele testen en toetsen, tegen het geven van cijfers (kinderen onderling vergelijken en alleen kijken naar ‘hoe goed’ ze iets doen in plaats van naar ‘wat’ ze doen) en tegen het geven van huiswerk. Zijn boek uit 2011 'Feel-Bad Education', gaat hierover.
In onderstaand filmpje licht Kohn de titel van het boek toe. Hij gaat in op waarom 'traditioneel' onderwijs volgens hem niet werkt: het haalt het plezier in leren weg door het te reduceren tot reproductie. Waar veel mensen bij 'progressief' of 'alternatief' onderwijs de indruk hebben dat kinderen heel erg vrijgelaten worden en willekeurig iets leren, vertelt Kohn dat het volgens hem positief werkt omdat het kinderen meeneemt in het leerproces.
Kohn legt uit dat veel van wat we in het onderwijs kinderen laten doen, zoals het maken van huiswerk op een vroege leeftijd of kinderen overal cijfers voor geven, zowel ineffectief is (blijkend uit wetenschappelijk onderzoek) als onterecht. Het heeft volgens hem te maken met de gedachte dat je als volwassene vervelende dingen moet doen en je er daarom maar beter aan kan wennen en nu vast kan lijden. Dit 'excuus' duidt hij aan met de term 'better get used to it'.
Kohns boodschap aan onderwijzers en opvoeders is in overeenstemming met zijn kernwoord unconditional parenting: onvoorwaardelijke acceptatie.
Reacties