Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Video met lector Tiny Rahimy: 'Respect en liefde, maar vooral betrokkenheid liggen aan basis van goed onderwijs'

1 juli 2019

Met wijsheid geef je iemand anders ruimte om zich te ontwikkelen. Onderwijs is volgens filosofe Tina Rahimy - lector aan de Hogeschool Rotterdam - niet het vastleggen van steeds verouderende doelen, maar gaat om engagement en betrokkenheid. Met persoonlijke verhalen over wijsheid, verweven met een theoretisch filosofisch kader, biedt ze denkgereedschap voor het onderwijs van morgen. Kijk en luister mee naar de lezing die Tiny Rahimy in maart 2019 gaf in het programma van Radboud Reflects, een open podium van de Radboud Universiteit in Nijmegen

Tina Rahimy is politiek filosoof en lector Sociaal werk in de superdiverse stad aan de Hogeschool van Rotterdam. Ze schreef het boek Verborgen verhalen; over leermeesters en inspiratoren. Tina Rahimy promoveerde als politiek filosoof op processen van in- en uitsluiting.

Je hebt ze vast wel gehad in je leven: onderwijzers die bepalend zijn geweest voor je levensloop. Dat ene gesprek, dat ene advies maakte dat je een bepaalde keuze maakte. Respect en liefde, maar vooral betrokkenheid liggen volgens Tina Rahimy, lector aan de Hogeschool Rotterdam, aan de basis van goed onderwijs en maken dat ontmoetingen tussen leraren en leerlingen de wereld kunnen veranderen.

Zo geeft Tina Rahimy voorbeelden over haar eigen leermeesters. Haar vader die haar de waarde van het stellen van vragen leerde, in plaats van het geven van antwoorden. Haar docent in Iran die het voor haar opnam toen ze opstandig was en daardoor haar baan verloor. Haar leerlingen die haar leerden echt naar hen te kijken, in plaats van abstracte theorieën over goed onderwijs op ze toe te passen. De waarde van goed onderwijs, zit in de wijsheid die wordt overgedragen. Niet in de normen die worden opgelegd.

Na haar verhaal ging zij het gesprek aan met hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen Jan Bransen en filosoof en programmamaker Anouta de Groot over ambigue leermeesters, onloochenbare inspiratoren en de toekomst van het onderwijs.

Dit is een verkorte herpublicatie van het artikel op de website van Radboud Reflects. Daar vind je ook een uitgebreid verslag.

Radboud Reflects organiseert lezingen voor iedereen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. De (internationale) wetenschappers die bij ons spreken, bieden je een vernieuwende en verdiepende kijk op de grote vragen van deze tijd. De lezingen vinden meestal in de avond plaats in het Collegezalencomplex of Theaterzaal C van de Radboud Universiteit en in het centrum van Nijmegen in LUX en soms in De Vereeniging of de Stadsschouwburg. De tarieven zijn meestal € 7,50 | € 5,- en gratis voor studenten.

Klik hier voor de agenda.

Video

 

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief