Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Verhaal Sieneke Goorhuis-Brouwer moet door iedereen gehoord worden'

13 november 2011

Sieneke Goorhuis-Brouwer verzorgde woensdag 9 november de tweede lezing in de serie onderwijsavonden (7 x inspiratie) van het NIVOZ. Voor 170 mensen was er plaats om deze emeritus bijzonder hoogleraar spraak- en taalontwikkeling te horen. En naar Sieneke Goorhuis-Brouwer luisteren is een feest, zo leert de ervaring van Marlies Bolsius. Zij levert als eerste een reactie. 'Het verhaal van Sieneke moet door iedereen gehoord worden'.


Sieneke verzorgde een lezing op 9 november bij het NIVOZ in Driebergen

Wat is Sieneke een krachtige vrouw en wat een verhaal heeft zij te vertellen!
Mijn gedachten gingen woensdag terug naar 1971, waarin ik in de gemeente Vlissingen de eerste peuterspeelzalen en crèches hielp oprichten. In die tijd hield ik een stevig pleidooi om in deze context géén vervroegd ‘schooltje’ met de kinderen te spelen. Maar wat zag ik gebeuren? Welwillende vrouwen begonnen plakfiguurtjes te plakken, kleurplaten te kopiëren en met allerlei ‘waardeloos materiaal’ knutsels in elkaar te flansen. Trotse moeders liepen opgetogen de crèche uit! Was hun kind inderdaad het wonderkind waarop ze stiekem hoopten?

Dit fenomeen heeft ernstige vormen aangenomen. Met dezelfde vaart dachten en denken onze ‘semipedagogen’ de natuurlijke ontwikkelingsgang te kunnen beïnvloeden met vernuftig samengestelde, vroegtijdige taal en voorbereidend rekenprogramma’s. Uitgeverijen en schoolcentrales zijn er gretig op inghesprongen. Er is immers een dikke boterham mee te verdienen!

Maar erger: We leggen deze ‘ontwikkeling’ vast in onuitwisbare grafieken en rapportages over het kind. Een kleuter stapt vandaag de dag niet meer als een onbeschreven blad de basisschool in. Het ingevulde dossier beïnvloedt de praktijk direct.  De juf weet, nog voordat ze de nieuwe kleuter in de ogen heeft gekeken, hoe groot zijn voor- of achterstand is. Waanzin! (Dit moet me, als rechtgeaarde KLOS-er van het hart!)

Maar dan is er gelukkig nog Sieneke, wetenschapper en praktijkvrouw ineen. Eén blik op een haar heldere schema van de neurobiologische ontwikkeling van het menselijke brein opent als vanzelf je ogen. Luisteren naar de zuivere en wetenschappelijke onderbouwing doet in een uurtje het schaamrood op de wangen verschijnen van menig kleuterleidster of groepsleerkracht.

Van het SPW-meisje dat stage loopt in de plaatselijke kinderopvang tot aan de minister en staatssecretaris van OCW die blijkbaar in Den Haag het verkeerde ‘dagverblijf’ is ingerold, ze zouden allemaal  eens naar Sieneke moeten luisteren en ondertussen ontdekken dat een mensenkind van nature fantastisch in elkaar steekt en zich ‘als vanzelf’ ontwikkelt.

Ik heb het herontdekt! En durf mezelf als moeder van zeven kinderen en veertig jaar basisonderwijs toch een ervaringsdeskundige te noemen. Sieneke bedankt! Namens mezelf,  mijn kinderen en vooral namens mijn kleinkinderen en heel veel van hun vriendjes en vriendinnetjes!

Marlies Bolsius is alumni van het traject Pedagogische Tact van het NIVOZ en was als zodanig aanwezig bij de lezing. Deze week verschijnt er een videocompilatie en tekst van Sieneke’s lezing ‘Taal- en spraakontwikkeling vanuit neuro-biologisch perspectief’ op de website.

Heeft u een reactie, stuur die naar [email protected]

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief