Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Slechte scholen bestaan niet: beoordeel de ontwikkeling van leerlingen en alle scholen zijn goed

31 mei 2013

'All I can do is teach better.' Dat is de conclusie die de Schotse leerkracht Kenny Pieper trekt na van het lezen van het boek ‘Bad Education -Debunking Myths in Education’. Hij deelt de mening van de auteurs dat slechte scholen niet bestaan en dat 'This well-researched and levelheaded book attempts to address some issues in education doing exactly what it says it will. Debunking myths like class size, learning styles and grouping by ability.'



Kenny Pieper constateert dat zijn highlighter oververhit raakt tijdens het lezen van het boek 'Bad Education - Debunking Myths in Education', vrij vertaald 'Slecht onderwijs - weerlegging van mythes in het onderwijs'. Het boek doet precies dat wat de titel zegt: mythen weerleggen. Hij raadt het van harte aan voor een ieder onderwijsgeinteresseerde, ongeacht de eigen onderwijsovertuiging. Hieronder een samenvatting van zijn boekrecensie.

Bad Education

Pieper beschrijft dat het eerste hoofdstuk van David William 'Are there 'Good' school and 'Bad' schools?' begint met een onverschrokken boodschap: slechte scholen bestaan niet. Zeker als je uitgaat van het criterium 'vooruitgang' of 'ontwikkeling' en bekijkt hoe leerlingen een school binnenkomen en hoe ze zijn veranderd en wat ze hebben geleerd als ze klaar zijn.

Volgens Pieper stelt William dat alle scholen ongeveer hetzelfde zijn (ook als de privé scholen worden meegeteld), wat telt is dát je naar school gaat. Het zou volgens William logischer zijn om te kijken naar de ontwikkeling en vorderingen die leerlingen maken dan te beoordelen op slagingspercentages.

William wil de - onterechte - slechte reputatie van sommige scholen veranderen. Wat is daarvoor de route? Een inspectie is er volgens William om te helpen de scholen beter te laten worden, niet om de boodschap te brengen dat ze niet goed genoeg zijn. Pieper concludeert dat het zonde van de tijd is om de leerlingen, de school of het schoolbestuur de schuld te geven van een slechte reputatie. Alles wat men kan doen is naar zichzelf kijken, de eigen onderwijspraktijk verbeteren.

Lees hier het hele, originele artikel.

Kenny Pieper is een Schotse leerkracht in het VO. Hij geeft twaalf jaar les en voelt zich nu 'redelijk competent'. Hij probeert iedere dag beter te worden dan de vorige dag. Zijn gedachten over onderwijs deelt hij op het blog 'Just trying to be better than yesterday.' 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief