Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Onderwijsdebat De Balie: 'Niet in gevecht, je moet eromheen, je moet er iets kleins naast zetten'

31 maart 2013

Felix Rottenberg leidde vrijdagavond een onderwijsdebat voor een kleine 200 mensen in de Balie in Amsterdam. Zijn motivatie:  'Hoe kun je de klem die het hele onderwijsveld gijzelt, hoe kan je dat laten ontploffen?' Zijn (voorlopige) antwoord? 'De systemen zijn heel sterk, de bestuurder leunen achterover. Daar moet je niet het gevecht mee aangaan. Je moet er omheen en er iets anders kleins naast zetten.' De hoop? 'Er is een enorme grote groep jongere docenten die zich niets meer aantrekt van het ancien régime (oud bestuur). Dat betekent dat je versnelling kunt maken en daar moet het van  komen.' Een live-stream van het debat en een interview met Felix Rottenberg.

nu herhaling van onderwijsdebat: De Balie 

Intro tot de avond in De Balie:

Het is buitengewoon rumoerig in onderwijsland. Een van de centrale kwesties is of het huidige onderwijsmodel de juiste manier is om leerlingen optimaal voor te bereiden op een maatschappij die zich laat kenmerken door een ongeëvenaarde snelheid van verandering.

Een populaire visie op dit vraagstuk komt van Sir Ken Robinson. In zijn wereldberoemde TED-talks pleit hij voor een radicale transformatie van het onderwijssysteem, waarbij de creatieve vermogens van leerlingen centraal worden gezet.  Robinsons visie is de rode draad van de avond. Drie onderwijsvernieuwers met ieder een eigen onderwerp van expertise zullen hierop reflecteren. De avond kan gekenschetst worden als een ideologische verkenning met een pragmatisch doel, waarbij er wordt gekeken naar de nabije toekomst.

Hoe moet het onderwijs er over vijf à tien jaar uitzien om Nederland tot gidsland te maken?

Een avond waarbij de nadruk ligt op wat er wél kan en waar verschillende meningen gelijke grond vinden over het begeleiden en onderwijzen van basis- en middelbare scholieren

Met: Jelmer Evers (over de rol van de docent), Frum van Egmond (over een focus op academische vaardigheden versus een bredere focus op individueel talent) en Maurice de Hond (over de rol van technologie). Gespreksleider is Felix Rottenberg.Felix Rottenberg na debat in De BalieHet hele debat in De Balie van meer dan twee uur: 
#DeBalie: Aap, Noot, Microsoft - Discussie over de toekomst van het Nederlandse #onderwijs from De Balie on Vimeo.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief