Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Gerdien Bertram-Troost: Goed onderwijs is bezield onderwijs - over onderwijs in een levensbeschouwelijk diverse samenleving

Gerdien Bertram-Troost sluit de reeks NIVOZ-onderwijsavonden in Driebergen af op woensdag 28 juni 2023. Ze is hoogleraar Onderwijs in levensbeschouwelijk en pedagogisch perspectief aan de VU. Hoe kunnen we in het onderwijs juist vanuit verschillende levensvisies en levensbeschouwingen met elkaar verbinden en wat is daarvoor nodig? En wat is het belang van de vrijheid van onderwijs binnen ons onderwijssysteem?

Levensbeschouwing wandelt op allerlei manieren de school binnen. Soms wordt het als een verrijking ervaren, maar niet zelden ook als probleem. Actueel is de discussie rondom gebedsruimtes in het openbaar onderwijs. Hier speelt mee dat er in een seculiere samenleving steeds minder kennis en begrip is voor wat ‘gelovig-zijn’ inhoudt. Volgens Gerdien Bertram-Troost is het juist mede daarom belangrijk om in het onderwijs ruimte te maken voor levensbeschouwelijke vorming. ‘Als je op een goede manier leert omgaan met mensen die anders denken kan het je eigen staan in het leven verrijken.’ NIVOZ-medewerker Sabrina Alhanachi ging vast met Bertram-Troost in gesprek over haar lezing op 28 juni 'Goed onderwijs is bezield onderwijs: over onderwijs in een levensbeschouwelijk diverse samenleving'. Lees hier meer. 

In februari 2022 sprak Gerdien Bertram-Troost als hoogleraar haar rede uit: ‘Menswording in een laag-vertrouwen samenleving’.  Daarover ls je hier een artikel van de hand van collega Joyce van den Bogaard: ‘Deze tijd schreeuwt om ouders, opvoeders en docenten die steeds weer voorleven en vertellen dat elk kind van waarde is en erbij hoort’.  

Algemene inleiding voor alle NIVOZ-onderwijsavonden

In een samenleving die steeds diverser wordt en waarin ongelijkheid toeneemt, wordt het belang van goed onderwijs steeds groter. Goed onderwijs vergroot immers de kansen op een goede toekomst, zo is de gedachte. Toch plukt niet elk kind in Nederland in dezelfde mate de vruchten van ons onderwijssysteem.  Bovendien is het de vraag of het huidige systeem leidt tot een samenleving die we voor ogen hebben. Daarom stellen wij in deze serie NIVOZ-onderwijsavonden de vraag: Wat is er nodig om íeder kind goed onderwijs te bieden? En, als we streven naar een rechtvaardige samenleving waarin ieders waarde wordt erkend, ongeacht afkomst of diploma, wat betekent dat dan voor het kijken naar én omgaan met verschillen? 

In zes onderwijsavonden gaan we samen met onze sprekers op zoek naar hoe dit ideaal eruit kan zien en hoe jij daar als onderwijsprofessional een bijdrage aan kan leveren. De sprekers nemen hun perspectieven en ervaringen uit zowel de sociologie, de pedagogiek als de onderwijspraktijk mee. 

Locatie
Deze NIVOZ-onderwijsavond vindt in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.15 uur is de deur open.

Tickets (studenten met korting)

  • Een ticket kost 40 euro. Je kunt deze aan de rechterkant (computer) of onderin (mobiel) direct aanschaffen.
  • We stellen 25 plaatsen beschikbaar voor studenten. Ben je student, dan kun je er voor €15 bij zijn. We vragen je een e-mail te sturen naar [email protected]. Geef in de e-mail je naam en adres aan (straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats) en het e-mailadres waarnaar we de factuur en het ticket kunnen sturen. 
  • Op deze overzichtspagina vind je meer info over het jaarthema. Op de afzonderlijke aankondigingspagina's - zoals deze - kun je losse kaarten kopen, per avond dus.

Voor schoolteams

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met de backoffice; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 010-3225450 of [email protected]

Deelnemen en kosten? Maak gebruik van je eigen scholingsbudget!

Als leraar of docent kun je voor ‘professionalisering’ gebruikmaken van het jaarlijkse scholingsbudget. Dat bedrag ligt gemiddeld op 500 euro in primair onderwijs en is ongeveer 600 euro voor docenten in het voortgezet onderwijs). Voor een schoolleider ligt er 3000 euro klaar. Iedereen kan daar aanspraak op maken. De AOb heeft de afgelopen jaren afspraken gemaakt. Je leidinggevende of schoolbestuur zal je verder kunnen helpen.  Bekijk ook deze link: https://www.aob.nl/professionalisering/scholing-en-cao/

Overzicht NIVOZ-onderwijsavonden (data en sprekers)

Driebergen én Rotterdam
NIVOZ heeft voor de nieuwe schooljaargang zes Onderwijsavonden geprogrammeerd. Daarvan zullen er vier in Driebergen plaatsvinden, in het vertrouwde theater Maitland op landgoed de Horst dat plaatsbiedt aan maximaal 270 mensen. De andere avonden organiseren we op een nog nader te bepalen locatie in Rotterdam, de plek waar NIVOZ naartie is verhuisd.

Driebergen - De Horst 1

Rotterdam

Meer info over deze avonden en de sprekers vind je achter de link.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief