Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

NIVOZ/Dokhuis Ontmoetingsweek: it takes a city to raise a child (2 t/m 7 oktober)

Het 20-jarig bestaan van stichting NIVOZ en onze landing op een nieuwe inspirerende plek in Rotterdam – in het Dokhuis – gaan we vieren. Met de mensen die al langer met ons optrekken en met nieuwe contacten. Immers, It takes a city to raise a child. Onder die noemer is ons huis in de week van maandag 2 t/m zaterdag 7 oktober een ontmoetingsruimte, een inspiratieplek, een broedplaats voor onderwijs en samenleving.

In deze week die gelijk valt aan de Nationale Onderwijsweek biedt stichting NIVOZ in samenwerking met EMPO - de tweede hoofdbewoner van Dokhuis - een gevarieerd (gratis) programma aan voor betrokkenen uit het hele land, voor leraren, schoolleiders en studenten uit primair onderwijs, voortgezet onderwijs, maar evengoed uit beroepsonderwijs en hogescholen. Er zijn specifieke activiteiten voor genodigden, voor bestuurders en opleiders, voor pedagogische ontwikkelaars op Rotterdam-Zuid en in de wijk Charlois. En er zijn activiteiten voor iedereen die zich geroepen voelt, in onderwijs en erbuiten.

Het programma-overzicht vind je hieronder. Plus een handig blokkenschema waarop je in een blik kunt zien wat het aanbod is gedurende de week en op activiteiten door kunt klikken.
 

Bij een aantal activiteiten vind je een link naar een uitgebreidere aankondiging en - bij een open inschrijving - een mogelijkheid tot aanmelden.

LET OP: We raden we je aan al vroeg een inschrijving te doen. Er is een maximum aantal deelnemers.

  • Alle trouwe NIVOZ-volgers roepen we op om iemand uit onderwijs mee te nemen die NIVOZ nog niet kent.

  • Wil je op de hoogte blijven, ook van eventuele updates, stuur ons dan alvast een mailtje naar [email protected] o.v.v. update Ontmoetingsweek

-----------------------------

Maandag 2 oktober

Ontmoeten en opleiden voor en in de Rotterdamse onderwijscontext

Tijden: 14.00 – 16.30 uur
Locatie: werkcafé 1 en 2.
---> OP UITNODIGING
Voor wie: Rotterdamse lerarenopleiders, onderzoekers en onderwijsbeleidsmakers.

‘Samenscholing’ van Rotterdamse lerarenopleiders, onderzoekers en onderwijsbeleidsmakers. Een middag vol inspiratie en uitwisseling vanuit de vragen: Wat vraagt de grootstedelijke context van het pedagogisch handelen van de leraar en wat betekent dit voor het opleiden van leraren in Rotterdam?

Dat zijn de vragen waar NIVOZ het afgelopen jaar mee van start is gegaan, samen met een aantal lerarenopleidingen (Hogeschool Rotterdam, Thomas More Hogeschool, EMPO-EUR), in het Programma Grootstedelijke Pedagogiek (PGP). In dit programma ontwikkelen we expertise en handelingspraktijken om sterke leraren op te leiden die vanuit vertrouwen werken aan de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren in Rotterdam. Zodat zij een eigen plek vinden waarin ze ervaren ertoe te doen en van waarde te zijn voor de wereld.

We zien deze ontmoetingsmiddag – deze ‘samenscholing’ - als een plek en als een mogelijke start en voedingsbodem voor verdere samenwerking en verbinding in de toekomst.

Wil je ook bij deze middag zijn, stuur dan een mailtje naar Willemijn van Woerkum: [email protected]
 

Dokhuis, NIVOZ en de wijk: it takes a city to raise a child

Tijden: 17.00 – 19.30 uur
Locatie: werkcafé 1 en 2.
---> OP UITNODIGING

Voor wie: sociale ondernemers in de wijk, pedagogische initiatiefnemers op Zuid.

Onder het kopje ‘It takes a city to raise a child’ maken we een start met een community van pedagogische sociaal-maatschappelijke mensen/initiatieven in de wijk Charlois (en er even buiten). Dat gebeurt in eerste instantie met een estaffete-diner, waaraan zo'n 25 mensen aanschuiven. Mensen die verbinden zijn aan initieven in de wijk. Het is de eerste stap in een grotere ambitie. NIVOZ wil wijkbewoners en sociaal-maatschappelijke ondernemers  leren kennen, Dokhuis wil graag als ontmoetingsplek fungeren. Vanuit het principe dat de school (onderwijs), de wijk en gezinnen elkaar heel hard nodig hebben. Zonder goede wijkactiviteiten begint het onderwijs niets. En omgekeerd.

Het idee is dat we elke twee maanden bij elkaar blijven komen voor ontmoeting, dat deze kick-off dus een inbedding krijgt in een grotere beweging die Dokhuis/NIVOZ maakt om van elkaar te leren, wederzijds te inspireren en te ondersteunen.

Woensdag 4 oktober

EMPO: Samen opleiden van leraren 

Tijden: 14.00 – 16.15 uur.
Locatie: werkcafé.
---> OP UITNODIGING (volgt)
Voor wie:
voor alle partner/stagescholen van de EMPO.

Werksessie Samen opleiden van leraren met alle veertien Rotterdamse scholen die betrokken zijn bij (stage) EMPO, de Educatie Master Primair Onderwijs die NIVOZ samen met de EUR vormgeeft

Open college met Janeke Wienk: Niet óver maar mét kunst in gesprek!

Tijden: 16.30 – 18.00 uur
Locatie: auditorium (max 50).
---> OPEN INSCHRIJVING
Voor wie: voor studenten van de EMPO en iedereen die betrokken is bij het opleiden van leraren.

Janeke is hoofd van de Minor Liberal Arts bij ArtEZ en kwartiermaker van de international Master Artist Educator (iMAE) van Artez. Dit is een sociaal geëngageerde masteropleiding met een focus op kunstonderzoek en Issues-Based Art Education. Daarnaast is Janeke bezig met een promotieonderzoek onder begeleiding van Gert Biesta.

Janeke zal aandacht besteden aan de pedagogiek en didactiek van kunstonderwijs. Daarbij kiest ze een specifieke invalshoek: ze zal niet óver maar mét de kunst in gesprek gaan en aandacht besteden aan hoe het onderwijs leerlingen kan ondersteunen om in dialoog te komen met de wereld om hen heen en hoe kunst daarin een rol kan spelen.

Janeke stond in maart 2018 al eens op een NIVOZ-onderwijsavond met acteur Gijs Scholten van Aschat op het podium. Daarvan lees je hier een verslag in drievoud. 

Vier keer per jaar organiseert de EMPO van de Erasmus Universiteit Rotterdam een Open College. We doen dit om extra kleur en diepgang te geven aan het bestaande curriculum, om andere invalshoeken voor het voetlicht te brengen, om te inspireren en om tot verder denken aan te zetten.

We doen het ook om het netwerk van scholen en opleidingen en andere betrokkenen rond de opleiding een kans te geven om de EMPO te ervaren, eraan mee te doen en elkaar te ontmoeten.

Donderdag 5 oktober

De leraar onderwijst. Maar wie maakt nou het echte verschil?

Tijden: 20 – 22 uur.
Locatie: auditorium (max 45).
---> OPEN INSCHRIJVING (meld je hier aan!)
Voor wie: iedereen uit alle lagen van het onderwijs.  

Of het nou een mentor binnen de schoolmuren of een mentor daarbuiten betreft; we hebben allemaal onze gamechangers gehad. Mensen die op de juiste knopjes hebben gedrukt en ons op een spoor hebben gezet dat ons verder in onze ontwikkeling bracht. Dit avondprogramma – met theatrale en kunstzinnige aspecten - gaat over makerschap en over gezien en gehoord worden. 

De Rotterdamse podiumkunstenaar Dean Bowen (oud-stadsdichter en tevens docent aan ArtEZ Creative Writing), Michline Plukker (multidisciplinair artiesrt, maker/docent) en Annemiek Vera (beeldende kunst, docent HKU) brengen een ode aan hun leermeesters, de mensen die voor hen het verschil hebben gemaakt.  Ze tonen iets van hun artistieke werk en gaan met de NIVOZ-collega’s) Marco Martens (zelf hiphopper, schrijver en theatermaker) en Rob van der Poel (podcastmaker en verbonden aan NIVOZ en Dokhuis) in gesprek over hoe ze op hun plek in deze wereld zijn gekomen.

 

Vrijdag 6 oktober

Pedagogisch ontmoeten en (anekdotisch) schrijven

Tijden: 13 – 15 uur.
Locatie: werkcafé (max 50).
---> OPEN INSCHRIJVING (meld je hier aan!)
Voor wie: Voor iedere onderwijsprofessionals (voorinschrijving voor bloggers die eerder bij NIVOZ betrokken zijn geraakt).

Rob van der Poel en Marco Martens laten op deze middag alle stemmen klinken. Ze bieden je een ervaring, waarin vorm (didactiek) en inhoud (pedagogiek) elkaar versterken. Waarin luisteren en schrijven een nieuwe dimensie krijgt en waarin zien en gezien worden, veel te maken heeft met de vraag: Wat roept iemand als ik op, bij iemand als jij, in een wereld als deze?

Het wordt een middag waarin we onszelf en elkaar (pedagogisch) ontmoeten, ongemerkt, via de eigen stem en de aandacht voor wat er is. We schrijven en maken, van binnenuit. Op deze middag bieden we een podium/publiek voor de eigen praktijk, voor de schoonheid en rijkheid van het onderwijsleven.
 

Zaterdag 7 oktober

Verhalenmiddag Dokhuis, een plek met een rijk en rauw verleden 

Tijden: 11 – 14 uur.
Locatie: werkcafé en auditorium (max 50).
---> OPEN INSCHRIJVING 
Voor wie: Voor oud-bewoners van Dokhuis en mensen die er speciale ervaringen en belevenissen aan hebben.

Ontmoeting met voormalige bewoners van het Dokhuis, dan wel mensen die herinneringen dragen, speciale belevenissen en ervaringen hebben. En die verhalen willen delen. Onder genot van hapje en drankje en omlijsting.

Het karakteristieke pand in het havengebied werd ooit gebruikt voor de Rotterdamse watervoorzieningen, daarna was het een  jongerencentrum en concertpodium (Berenei), vervolgens werd het tot restaurant omgetoverd en in tussenliggende periodes zaten er kunstenaars en krakers. En er schijnen zelfs mensen in Dokhuis te zijn getrouwd. Aansluitend vanaf vier uur een pilot/uitzending van Dok-a. Gastheer en vrouw: Rob van der Poel en Inge Spaander.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief