'Luisteren naar de leerling is zoveel meer dan een trucje om de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten'
16 augustus 2016
Gijs Verbeek stuitte op een blog van lerares Pernille Ripp, waarin zij op gepassioneerde wijze vertelt waarom het betrekken van leerlingen (en hun perspectief) bij het beoordelen van de gang van zaken in het onderwijs voor haar volstrekt natuurlijk en normaal is. ‘Maar het luisteren naar de leerling is zoveel meer dan een trucje om de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten,' waarschuwt ze. Een blog over het belang van de stem van de leerling.
Onderwijsonderzoeker Gijs Verbeek schreef in het najaar een boek over het betrekken van leerlingen in de rol van (mede)onderzoeker bij activiteiten gericht op onderwijs- en schoolontwikkeling. Leerlingen en leraar onderzoeken hierin samen hoe het onderwijs of de school verbeterd kan worden. Het gaat daarbij om het verzamelen van inzichten en op basis van die inzichten de praktijk veranderen. Een werkwijze die is ontstaan uit ideeën over actieonderzoek en leerlingenparticipatie. In het kader daarvan zocht hij naar inspirerende voorbeelden van leraren die hun leerlingen al een stem geven in het onderwijs.
In dat kader kwam hij in contact met Pernille Ripp, een lerares die het deskundige oordeel van haar leerlingen maar al te graag inzet in het kader van haar eigen professionele ontwikkeling. In haar blog ‘How to give students a voice in their education’ wordt duidelijk dat zij in de eerste plaats de leerlingen centraal stelt en in de tweede plaats het curriculum of de lesstof. De interpersoonlijke dimensie wordt voor haar daardoor leidend in alles wat ze met de kinderen in de klas doet.
Ze geeft letterlijk de klas terug aan de leerlingen:
“So every year, I give the classroom back to my students. Every year, I have them blog, and not just what I ask them to write about but whatever they feel like. Then I give them an audience through #comments4kids and Twitter and anybody else who will listen to the voice of these fifth-graders with their grand ideas. I don’t shy away from hard topics; I don’t shy away from criticism. I cannot grow as a teacher if I do not ask my students how I am doing. How do they feel about the education that they are forced to be a part of? I give the classroom back by asking for their ideas, what their path to learning should look like and then actually incorporating that into how we do things. If lessons are boring, we don’t just get through it; we stop, reflect, and then we change it.”
En dat is volgens Ripp makkelijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Een mening die ik van harte deel.
Lees hier haar hele verhaal of bekijk ook de blogverhalen van de leerlingen!
Gijs ziet ook meteen leuke mogelijkheden voor leerlingen uit groep 7 of 8 die in het Engels met deze leerlingen willen communiceren over wat zij bloggen.
Welke leraar in Nederland pakt dit met zijn leerlingen op? Wie weet waar ze elkaar toe kunnen inspireren.
Gijs Verbeek was verbonden aan het NIVOZ-forum en richtte zich met name op het thema leerlingenparticipatie bij het ontwikkelen van onderwijspraktijk.
Reacties