Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Leukste meester van de school

11 september 2019

Wat maakt een leraar een goede leraar? Degenen die dit het beste kunnen beschrijven zijn natuurlijk de experts die het iedere dag meemaken, de leerlingen. De elfjarige Nynke Ratgers wist meteen over wie het moest gaan en schreef een verhaal over meester Erik.

Aan het einde van groep zeven waren wij veel bezig met welke leerkracht we volgend jaar zouden krijgen. Wij hoopten natuurlijk op de leukste meester van de school, meester Erik. Tot nu toe deed hij alleen volledige klassen. En aangezien wij toen combinatieklas zes-zeven waren, schatten wij onze kansen klein. Toen kregen we te horen dat we toch meester Erik kregen. Toen wist ik iets meteen… Dit wordt het leukste schooljaar ooit!

Eerste schooldag
Ik was op weg naar school, want het was weer mijn eerste schooldag na de zomervakantie. Ik kon niet wachten! Natuurlijk vanwege de leukste meester van de school en ook om mijn klas eindelijk na zes weken weer te zien. Ik liep zo snel mogelijk naar de klas en het deed me goed al mijn klasgenoten weer te zien. Onze meester begroette ons al meteen vrolijk en ik had al helemaal zin om weer aan het werk te gaan. Hij maakte al meteen een goede, vrolijke en grappige indruk. Waarom? Nou hij deed dat niet als een leerkracht dat normaal zou doen, maar met een twist die elke juf en meester eigenlijk zou moeten gebruiken. Namelijk een leuke eigenschap van jezelf als leerkracht erin verwerken. Zijn eigenschap was overduidelijk: grappig. Dat heb ik tot nu toe wel gemerkt. Wat ik voor de rest nog goed vond van de eerste dag is dat hij meteen duidelijk de regels uitlegde waardoor we wisten wat we van hem konden verwachten.

Grappig
Zoals ik net al vertelde was onze meester van begin af aan al grappig. Dat maakt zijn lessen ook zo leuk! Je kunt saai uitleggen over van alles maar dat kan je ook leuk doen. Een van die dingen is veel grapjes maken (wel passend bij de les die je geeft), daardoor is het ook leuker om op te letten. En leer je beter en kun je het beter onthouden en dan hoef je minder te leren voor de toets die we daar dan over gaan maken. Het lachen om de hilarische grappen maakt het ook leuk om de volgende dag weer terug naar school te gaan.

Mees Kees
Als ik mijn meester een bijnaam mocht geven, zou ik hem zonder twijfels ‘Mees Kees’ noemen. Eigenlijk lijken ze best wel op elkaar. Allebei grappig, behulpzaam, leerzaam, eigenlijk gewoon alles. Dat zijn ook zo’n beetje de leuke eigenschappen als meester. Zijn slechte eigenschappen heb ik na vier weken nog niet helemaal ontdekt. Maar hij is wel een beetje ongeduldig. Als ik nog meer slechte eigenschappen zou ontdekken, dan zou Mees Kees vast ook slechte eigenschappen hebben. 

Wanneer een leerkracht leuk is
Wat onze meester zo leuk maakt is dat hij grappig is, dat heb ik in dit stukje al een paar keer gezegd.  Maar er zijn meer dingen die een juf of meester leuk maken. Bij meester Erik zijn deze dingen ook heel leuk:     

  • Hij helpt iedereen op zijn of haar eigen niveau
  • Hij houdt zich aan zijn afspraken
  • Hij is streng als het nodig is
  • Hij staat open voor ideeën van de kinderen
  • Hij legt dingen op een hele leuke manier uit
  • Hij staat altijd vrolijk voor de klas

Er zijn nog meer dingen die een leerkracht leuk maken, maar niemand kan tippen aan meester Erik. :)   

Nynke Ratgers is leerling op de Albert Schweitzerschool in Didam.  

Reacties

1
oma en opa
4 dagen en 0 uur geleden

Hallo Nynke, wat is dit een prachtig verhaal. Als ik dit zo lees, dan moet jij echt wel alle dagen met plezier naar school gaan en de rest van de klas natuurlijk ook. Met zo een meester mag je echt wel heel gelukkig zijn. Zo,n meester verdient toch meester van het jaar te worden.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief