Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Leraar van de automatische piloot af'

11 juli 2013

Gezien de vele richtlijnen, regels en toezichthouders in het onderwijs, lijkt het er nog niet echt op of wij de leerkrachten vertrouwen. ''Laten we de verkeerstorens in het onderwijs afbreken,'' zegt Alex Peltekian. Onze leraren leren dan weer vliegen.

Stel, je bent zes jaar en je wilt piloot worden. Ook een piloot is een professional. Wat wil je dan als je uiteindelijk piloot bent geworden? Juist: vliegen. Toch worden veel piloten ‘gevlogen’ door de automatische piloot en krijgen vluchtopdrachten door de luchtverkeersleiding. Slechts bij dalen en stijgen en calamiteiten moet de piloot nog echt zelf vliegen. Onderzoek van het Nederlands Lucht en Ruimtelaboratorium (NLR) laat zien, dat als de verkeerstoren afgebroken zou worden en de piloten weer meer zelf zouden gaan vliegen:

· Er veel meer vliegtuigen in de lucht kunnen.
· Het ziekteverzuim onder piloten zal dalen.
· Vliegen veiliger wordt.

Stel je bent 6 jaar en je wilt juf of meester worden. Wat wil je dan als je uiteindelijk juf of meester bent geworden? Juist: les geven. Maar als ik aan een willekeurige leerkracht vraag wat hij volgende week woensdag om 10.00 uur met zijn of haar klas doet, krijg ik te horen: “methode X, hoofdstuk 6, paragraaf 2.”

Het wordt tijd dat we leerkrachten weer als professionals gaan zien en zelf ‘laten vliegen’. Hier is vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in capaciteiten van leerkrachten. Maar je weet pas of je iemand kan vertrouwen, nadat je hem of haar het vertrouwen hebt gegeven. Dat komt eerst.
Gezien de vele richtlijnen, regels en toezichthouders in het onderwijs, lijkt het er nog niet echt op of wij de leerkrachten vertrouwen.

Laten we, naar analogie van de luchtvaartindustrie, de verkeerstorens in het onderwijs afbreken, de leerkrachten weer aan het roer brengen en niet te veel voorschrijven. Vanuit vertrouwen en niet vanuit wantrouwen. Ik ben er van overtuigd dat het onderwijs er beter van wordt.

Alex. J. Peltekian RDO, directeur-bestuurder Villa Primair
Villa Primair verzorgt onderwijs aan de kinderen van ‘nu’. Dit gebeurt door professionals, leerkrachten.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief