Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Leiderschap en professioneel leren: 'Uitnodigen, faciliteren, erkennen en verbinden'

17 juli 2015

Volgens hoogleraar Joseph Kessels zijn er twee belangrijke voorwaarden om tot professioneel leren en innoveren te komen. ‘Begin met een gezonde leeromgeving waarin iedere medewerker de ruimte krijgt om zijn persoonlijke gedrevenheid na te streven. En stimuleer tegelijkertijd het sociaal kapitaal om alle medewerkers te verbinden met de bredere missie van de organisatie.’ In vijf vragen wordt de visie van Kessels en zijn gedachten hierbij nog duidelijker. Het is essentieel dat leidinggevenden het innovatieproces niet centraal voorstellen, controleren en sturen. Integendeel, innovatie vraagt een leiderschap dat uitnodigt, faciliteert, erkent en verbindt.'

Hoe kunnen we innovatie in internationale samenwerking nou vormgeven en organiseren? Naast de visie van een inspirerend en ondernemend persoon van buiten de sector en de reacties van mensen uit verschillende professionele hoeken, vraagt deze discussie ook om een meer academische bril! Een goede reden om het gesprek aan te gaan met Joseph Kessels, hoogleraar Human Resource Development aan de Universiteit Twente.

Met zijn hoogleraarschap richt hij zich op de ontwikkeling van vakbekwaamheid, ofwel de professionalisering, van medewerkers in arbeidsorganisaties binnen het bedrijfsleven, de industrie, de zorg en de non-profitsector. Daarnaast is Kessels hoogleraar Opleidingsdeskundig Leiderschap bij het Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek (LOOK) waarmee hij zich specifiek richt op de leeromgeving en professionalisering van leraren binnen scholen.

Volgens Kessels groeien we in toenemende mate toe naar een moderne kennismaatschappij waarin organisaties constant de druk voelen tot verbeteren en innoveren. Met zijn leerstoel aan de Universiteit Twente onderzoekt hij wat voor een impact deze trend heeft op de medewerkers van kennisintensieve organisaties. En hoe men vanuit het oogpunt van de individuele medewerker innovatie het beste kan stimuleren.

De antwoorden op onderstaande vijf vragen vindt u achter de link van Viceversa online. 

Wat is volgens u innovatie?

Wat zijn de karakteristieken van een goede leeromgeving die innovatie stimuleert?

In hoeverre rust innovatie op de kracht van het individu en op samenwerking?

Hoe kunnen we innovatief zijn en tegelijkertijd chaos en anarchie voorkomen?

Bent u het eens met het idee van een OS-campus om innovatie te stimuleren?

Iedere woensdag stelt een medewerker van ViceVersa Online vijf vragen aan een inspirerend persoon van buiten of binnen de sector over het thema van de week. Vindt u deze bijdrage de moeite waard? Geef ons dan uw fair share.  Doe een donatie via Paypal

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief