Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Krijgen we nog wel les? En bovenal: gaan de examens wel door?'

21 maart 2020

'Toen ik hoorde dat de scholen moesten sluiten was ik eerst wel een beetje in paniek. Ik had een heleboel vragen, hoe gaat het nu verder met de toetsweek? Krijgen we nog wel les? Krijgen we nog wel examentraining? En bovenal, gaan de examens wel door? Maar nu heb ik me erbij neergelegd.' Op de website Schoolschrift communiceert Mike Louwman in briefvorm iedere dag met minimaal één van zijn leerlingen. Afgelopen week was dat onder meer Laura, die ook in de zorg werkt. 

Hoi Laura,

Wat fijn dat je mee wil doen. Zoals beloofd stuur ik je een korte brief, zodat je gemakkelijk een korte terug kan sturen.

Hoe gaat het? Hoe heb je de afgelopen dagen beleefd? Ik vind het maar een raar idee dat we vorige week nog samen een examen bespraken en nu ineens hiermee bezig zijn. Onze invloed op wat er in ons dagelijks leven gebeurt is eigenlijk maar beperkt, zeker nu. Of is onze invloed nu juist groter, omdat we minder gebonden zijn aan dingen die ons opgelegd worden? Wat denk jij?

Jouw invloed op anderen is nu wel duidelijk zichtbaar, denk ik. Klopt dat? Wat doe je precies voor werk, in de zorg? En hoe gaat het daar nu? Wat maken jullie allemaal mee? Lukt het om tussen het zorgen voor anderen door ook voor jezelf te zorgen? Dat vind je volgens mij niet altijd even makkelijk. Kan ik me voorstellen. Het werk dat je doet is van grote waarde. Hopelijk lukt het je ook om af en toe even niks te doen. Of een brief te schrijven.

Ik kijk uit naar je reactie. Succes deze weken!

Groeten,

Mike

—————

Hoi Mike,

Bedankt voor de brief. Wat is het eigenlijk toch leuk om soms een brief te krijgen in plaats van een kort appje of mailtje!

Het gaat nu wel goed met me. Toen ik hoorde dat de scholen moesten sluiten was ik eerst wel een beetje in paniek. Ik had een heleboel vragen, hoe gaat het nu verder met de toetsweek? Krijgen we nog wel les? Krijgen we nog wel examentraining? En bovenal, gaan de examens wel door? Maar nu heb ik me erbij neergelegd. Ik snap wel waarom de regering dit besloten heeft, ook heb ik er inmiddels wel vertrouwen in dat ze een goede beslissing gaat nemen over de examens. Ik heb door de jaren heen wel geleerd dat gezondheid voor alles gaat en probeer ik me daarom ook zo veel mogelijk aan alle maatregelen te houden.

Ik denk zeker dat onze invloed op het dagelijks leven veranderd is. Maar of die nu beperkt is, weet ik niet zeker. We kunnen natuurlijk niet meer overal naartoe waar we naartoe zouden willen. Maar we hebben wel een heleboel vrijheid om te kiezen wat we met onze dagen doen. Kies je er bijvoorbeeld voor om de hele dag niks te doen, om anderen te helpen of alvast wat te doen voor school? Iedereen heeft zijn eigen idee over wat nu het beste is en niets is echt fout. Zolang je maar een beetje aan de mensen om je heen blijft denken vind ik alles een goede optie.

Ik heb respect voor alle dokters en verpleegkundigen die in de ziekenhuizen werken. Zelf werk ik ook in de zorg. Gelukkig is het bij mij nog niet zo enorm druk. Ik werk in een verzorgingshuis en doe hier vooral huishoudelijke klusjes als koken en schoonmaken. De groep mensen die hier zit is wel erg kwetsbaar. Daarom zijn er wel maatregelen getroffen rondom hygiëne en bezoek. Eigenlijk merk ik hier nog niet zoveel van de hele crisis. We moeten wel net iets meer rekening houden met fysiek contact met de bewoners maar het is nog niet heel erg druk bij ons. Ik heb al wel extra gewerkt maar dit was niet per se door het virus. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat zijn. Als er nog heftigere maatregelen getroffen gaan worden, wordt het misschien allemaal wel wat lastiger.

Het is in deze tijd voor mij lastig om keuzes te maken. Ik hecht een grote waarde aan vriendschap en vind het lastig om mijn vrienden lang niet te kunnen zien. Maar omdat ik niet wil dat kwetsbare mensen in mijn omgeving het virus krijgen, blijf ik zo veel mogelijk thuis. Gelukkig kan ik wel met mijn vrienden bellen, dat helpt al een heleboel. Ook ben ik begonnen met mijn eigen kleding maken en kan ik ook lekker relaxen en bijvoorbeeld Netflix kijken. Ik heb dus, gelukkig, genoeg leuke dingen te doen in deze lastige periode.

Het schrijven van een kort antwoord is niet helemaal gelukt, maar zoals jij ook weet is lekker veel praten iets wat bij mij hoort. Hoe is het nu met jou? Hoe is het daar in Utrecht? Is het ook zo rustig op straat? Hopelijk vermaak jij je een beetje in deze rare periode, als je nog tips hebt om deze dagen door te komen zijn ze zeker welkom!

Groetjes,
Laura

Mike Louwman is docent Nederlands, momenteel op RSG Pantarijn in Wageningen. Op de website Schoolschrift lees je meer briefwisselingen tussen Mike en zijn leerlingen.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief