Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

In gesprek met David van de Klusbus; een extra podcastaflevering van 'Kinderen van Rotterdam'

8 juli 2024

Van 10 juli tot 10 oktober 2024 is de tentoonstelling Kinderen van Rotterdam te zien in het Rotterdamse Timmerhuis. Eerder waren de portretten te bekijken in Dokhuis; dit keer zijn we de samenwerking aangegaan met leerlingen van de UTC Klusbus, die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van de expositie. Met een van deze leerlingen, David, hebben we een extra portret en een extra podastaflevering gemaakt.

De aankleding wordt verzorgd door de UTC Klusbus van stichting BOOR. Het Uitstroom Trainings Centrum is bedoeld voor jongeren uit het speciaal onderwijs en uit het praktijkonderwijs die wel in staat zijn tot werk maar die nog extra vlieguren moeten maken of de aansluiting op de arbeidsmarkt nog niet goed kunnen maken of geen stageplek kunnen vinden. Tussen het klussen aan onder andere de panelen om de portretten op te plaatsen door, vertelde David in deze extra podcast over zijn traject.

'In principe wordt het UTC gebruikt om kinderen die niet zo goed met boeken leren een beetje de bouw in te leiden. Er zitten drie of vier plekken waar kinderen leren. Eentje van administratie, eentje in de keuken, om broodjes te maken en af te leveren bij klanten. Dan heb je de groenbus: die gaat langs scholen of voor de gemeente op het Dakpark wat heggetjes scheren. De klusbus gaat langs scholen om dingen te repareren.'

Voor de tentoonstelling in Timmerhuis heeft de Klusbus o.a. de panelen gemaakt.

In deze foto- en audio-expositie geven Rotterdamse jongeren hun visie op onderwijs. Ze vertellen over wat ze nodig hadden en wat ze daarin soms wel en soms niet hebben gekregen. Zoals David het formuleert: 'Hoe meer je faalt, hoe meer je leert. Op school leren ze je niet echt hoe je met klanten moet omgaan, maar - ik wil het haast niet zeggen - ze leren je eigenlijk vooral hoe je in een fabriek moet werken.' In hun mooie, persoonlijke verhalen tonen ze ons de bronnen waaruit ze - binnen en buiten school - hebben geput om zich te ontwikkelen tot waar ze nu zijn.

De expositie is een samenwerking tussen fotograaf Iris van 't Riet en stichting NIVOZ en het UTC. In navolging van het project Kinderen van het Onderwijs, waarin Iris een stem en gezicht gaf aan kinderen die vastlopen in het onderwijs en het schoolsysteem, ontstond deze unieke serie portretten. Waar Iris de Rotterdamse jongeren op beeld vastlegde, ging redacteur Marco Martens met hen in gesprek. De foto van David die je ziet bij de expo én op de cover van deze podcast, is gemaakt door Studio Deep. De podcasts zijn ook online te beluisteren.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief