Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Hoe leerlingeninitiatief, ruimte voor burgerparticipatie en ouderparticipatie samenkomen

8 januari 2019

Op OBS Uilenspiegel zitten ondernemende kinderen. Eerder al lazen we over Julie, die een brief aan de burgemeester schreef waarin ze haar bezorgdheid uitte over de bijenpopulatie, en nu is daar Stijn uit groep 8. Hij wil graag speelzand en een takkenhoek in plaats van een hangplek in het park, en vraagt de burgemeester of dat te regelen is. Als die instemt, springen ook ouders en zelfs opa bij. Leerkracht Sjaal van Moorsel vertelt.

Onze school is in de zomervakantie gesloopt. Met basisschool Regenboog gebruiken wij, OBS Uilenspiegel, gezamenlijk één gebouw. Het is passen en meten, maar we hebben onze plek er wel gevonden. Voor het buitenspelen gebruiken we, naast de speelplaats, een parkje aan de overkant van de school.

Na een aantal weken krijgen we via de leerlingenraad terug dat de kinderen het park saai vinden om in te spelen. Meer een hangplek dan een speelplek. Er wordt overleg gezocht om te kijken of er iets kan veranderen. Het is moeilijk om hier geld voor te regelen, want het is maar voor een korte periode, zo is het antwoord. Maar daar laat Stijn van de Heuvel, leerling in groep 8, het niet bij zitten.

Hij schrijft een brief naar de burgemeester, waarin hij aangeeft het park saai te vinden en er graag geel zand en een takkenhoek te willen. Een takkenhoek en natuurlijke materialen is Stijn namelijk gewend van onze vorige speelplaats. En Stijn krijgt een brief terug van de burgemeester.

De burgemeester geeft in de brief aan burgerparticipatie erg te waarderen. En zo ook het prachtige initiatief van Stijn. Als Stijn kan zorgen voor takken en geel zand, zorgt de burgemeester voor een mooi plekje in het park.

Maar hoe krijgen we dat nu geregeld? Een aantal ouders is al aan het meedenken. En afgelopen zaterdag regelde de papa van Diem en Floor, ook kinderen op onze school, via zijn bedrijf dat er geel zand komt. Er wordt zwarte grond weggeschraapt en geel zand aangebracht. Ook Stijn, de papa en mama van Stijn, zijn broertje Pim en zelfs de opa van Stijn helpen mee. Hij heeft bij zijn huis een bosje en zorgt voor takken. Opa helpt mee met het zagen van de takken op een goede lengte.

Denken in kansen, denken in mogelijkheden.

Het leerlingeninitiatief van Stijn, de ruimte voor burgerparticipatie van de gemeente Boekel en het ondersteunen van een aantal bezielende ouders zorgen voor dit prachtig resultaat!

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

0
Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief