Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Jan Ruigrok

expert veilig pedagogisch klimaat

Jan Ruigrok (Rotterdam 1953) heeft een uitgebreide ervaring in het werken met jongeren en mensen die jongeren begeleiden. Zo gaf hij twintig jaar les. Veel jaren daarvan werkte hij in het Middelbaar Beroepsonderwijs met jongeren die nog geen diploma hadden.

Sinds 1992 geeft hij trainingen aan leraren en mensen die in bedrijven of op andere gebieden met jongeren werken. 'Het plezier dat ik vroeger voor de klas had, beleef ik nu met de mensen met wie ik op trainingen werk. Op Rotterdam-Zuid hoorde ik vroeger op straat vaak , wanneer je iets over iemand zei: 'Kijk naar je eige'. Eigenlijk zeg ik dat op trainingen en op mijn werk nu ook. Ze noemen het zelfreflectie, het blijft 'kijke naar je eige'. En als je dat goed doet, zie je vaak de mooiste dingen en het blijkt dat vaak de mooiste dingen gebeuren als mensen daartoe bereid zijn.'

Jan Ruigrok is trainer adviseur bij Rigardus in Rotterdam en projectleider bij het Expertisecentrum Herstelrecht in het Onderwijs. Via Herstelrecht, werkt hij aan een schoolklimaat waarin iedereen tot zijn recht komt en waar mensen die de fout in zijn gegaan, het recht hebben de schade die ze hebben veroorzaakt in overleg met ieder die ‘geschrokken en betrokken’ is, te herstellen.

Om het plezier en de vaart erin te houden werkt hij ook met provocatieve begeleiding. Een manier van werken die humor en verwarring inzet in lastige situaties. Over beide onderwerpen schreef Jan boeken.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief