Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Jan Fasen

schoolleider vo, oprichter Agora

Jan Fasen is vanaf juni 2018 schoolleider op Niekée in Roermond, alsmede oprichter van Agora Roermond.

Met glans jezelf worden is de basis van mijn denken en doen. Als voormalig directievoorzitter van het Mundium College in Roermond, - een brede scholengemeenschap met vier scholen in Roermond - probeerde ik iedere dag voor leerlingen en medewerkers een gelegenheid te creëren die hen uitnodigt om te worden wie ze zijn. Leiderschap is een noodzakelijk kwaad zolang die missie niet is voltooid.

Het vrije denken en dat doen waar je goed in bent wordt belemmerd door structuren en regels.

Leiderschap is bedoeld om structuren en regels ondersteunend te laten zijn aan het vrije denken en dat doen waar je goed in bent, niet andersom.

Of is dit een hopeloze paradox?

Hier plaats ik af en toe allerlei opmerkingen en gedachten over onderwijs en leiderschap die, omdat mensen het zelf willen, zomaar een vernieuwing kunnen veroorzaken.

Leren schrijf ik met een hoofdletter, omdat het iets anders is dan onderwijzen. Leren doe je samen, doe je altijd, is niet gebonden aan tijd en plaats, leren doe je door je op allerlei manieren te verbinden en elkaars kennis, ervaring en passie te delen. Leren stopt nooit. Het is een natuurlijke drang in ieder mens.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief