Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Clemens Geenen

directeur

Clemens Geenen is vanaf 1 augustus 2021 locatiedirecteur op De Laarbeecke - onderdeel van het Commanderijcollege - in Beek en Donk. Na 28 jaar (in twee periodes) heeft hij het voortgezet onderwijs in Veghel - laatselijk bij het Fiorette College - verlaten. Tussen 2009 en 2012 was Clemens als docent betrokken bij het ontwikkeltraject voor leraren - Pedagogische Tact - van NIVOZ.

“We kijken naar wat kinderen kunnen, niet naar wat ze niet kunnen,” noemde Clemens als belangrijkste kenmerk van Het Fioretti College in Veghel, een school voor mavo, vmbo en praktijkonderwijs. Hij was er vanaf 2012 directeur. Voor die tijd vervulde hij directiefuncties in Eersel en Stevensbeek. Net als veel onderwijsmanagers kwam hij vanuit een docentenbaan via het werk van coördinator en teamleider uiteindelijk in de schooldirectie terecht. In 2003 kreeg hij echter een mooie kans om zijn natuurlijke ontwikkeling als onderwijsleidinggevende te toetsen aan theorieën op dit terrein. Hij vormde met 18 medestudenten de eerste lichting van de OMO-school of management. Samen met Tias en KPC gaf OMO haar talentvolle leidinggevenden de kans om de opleiding tot Master of Management in Education te volgen.

In zijn werk gaat Clemens steeds weer uit van het kind. Of het nu om financiële, personele of facilitaire ontwikkelingen gaat, de kernvraag blijft altijd: Wat levert het op voor de leerling. Hij is er daarbij van overtuigd dat het vooral de leerlingen zelf zijn die dat het beste kunnen beoordelen. Luisteren en kijken naar je leerlingen is dan ook op alle niveaus binnen de school erg belangrijk.

Clemens kan diverse voorbeelden noemen van momenten in zijn ontwikkeling waarbij het juist de leerlingen waren die hem de bruikbare feedback gaven.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief