Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Bij de directeur op kantoor: 'Kemphennen lossen het zelf wel op'

25 juli 2014

Sectordirecteur Clemens Geenen heeft meer dan eens akkefietjes tussen leerlingen opgelost. Meestal zit hij dan als 'mediator' tussen de leerlingen in en stuurt hij het gesprek dat leidt tot een 'sorry' van beide kanten. Dat liep allemaal anders toen de vurige meiden Vera en Aysa elkaar in de haren vlogen. Hoe een directeur op de gang gezet werd en kemphennen volwassen meiden werden. Lees hier het verhaal dat Clemens Geenen vertelde op de onderwijsavond  in Dtiebergen van 13 juni 2013 - een jaar geleden. Als echte 'kemphennen' stonden de meiden in de kantine tegenover elkaar. Vol vuur vielen ze elkaar in de rede en het zou ongetwijfeld niet lang meer duren of ze zouden elkaar in de haren vliegen. De overige leerlingen voelden de climax ook aankomen, dus het aantal toeschouwers groeide.

Ik liep er op af en nodigde de bekvechtende leerlingen uit om bij mij op m'n kantoor de discussie voort te zetten. Dat maakte geen indruk, er werd zelfs niet gereageerd. Vera, een voor mij bekende leerling uit de brugklas vmbo, leek het onderspit te gaan delven. Mijn aandacht moest zich vooral richten op het andere, voor mij onbekende meisje. Ik pakte haar arm vast en maande haar tot kalmte. Dit bleek de bekende 'rode lap'. Ze keek me vol vuur aan en begon tegen me tekeer te gaan: 'Blijf van me af, bemoei je er niet mee!' Vervolgens liep ze scheldend de deur uit en bedreigde ze Vera nog: 'Wacht maar af, na school, dan krijg ik je wel!'

Het andere meisje bleek Aysa te zijn. Een leerling van de locatie praktijkonderwijs. Ik lichtte de mentoren van beide leerlingen in over het voorval en liet het er verder bij zitten.

De volgende dag verscheen Aysa bij mij op kantoor. Ze was door niemand gestuurd, maar had zelf besloten dat ze mij haar excuses moest aanbieden.

Lees het hele verhaal: 17.3-BeschikbaarMaarNietIngezet (2)

Clemens Geenen werkt als sectordirecteur op het Fioretti College in Veghel.
-

Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september --> Bestel!


Op woensdag 10 september - kort na de zomervakantie - start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?


De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden


---------------

Conferentie Leider zijn op 24 september


Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. --> KLIK hier.
Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!Aanmelding: info@nivoz.nl
 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief