Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Framing van docenten tegen ouders is het laatste wat we nodig hebben'

1 augustus 2014

Een boek als Het Verwende Kind Syndroom is geen uitnodiging tot onbevooroordeeld kijken naar ouders en kinderen, geen begin van een gelijkwaardige dialoog. Mieke van Stigt laat zich horen op de website Sociale Vraagstukken en is slecht te spreken over deze uitgave. 'Framing van docenten tegen ouders is het laatste wat we nodig hebben, juist gelijkwaardige communicatie tussen ouders en docenten is nodig. En respect voor elkaars enorm zware taak. De kans dat dit boek de ouders waarover het pretendeert te gaan, zal bereiken, acht ik zeer klein. Welke ouder voelt zich terecht aangesproken?'  Haar opiniërende bijdrage.

Het Verwende Kind Syndroom - het boek van Willem de Jong - gaat volgens Van Stigt  aan de maatschappelijke oorzaken van de genoemde problematiek voorbij en suggereert dat de primaire oorzaak van deze 'problemen rondom het betreffende kind' bij de ouders ligt. 'Daarmee geeft hij met name aan leerkrachten een denkkader (frame) dat hun waarneming zal beïnvloeden: een kind dat zich niet goed gedraagt is algauw een problematisch verwend kind. Ouders die niet meewerken,  het niet eens zijn met de leerkracht of om welke reden dan ook vechten voor hun kind, zijn ineens hyperouders  of helikopterouders. Terwijl je, ontdaan van alle moraliteit, alleen kan vaststellen dat een kind moeite heeft met grenzen. En dat ouders daar óók mee worstelen. Of dat er sprake is van een communicatieprobleem tussen ouders en leerkracht.

Maar de oorzaak daarvan ken je daarmee nog niet. Evenmin als de beweegredenen of de achtergrond van de worstelingen van de ouders.  De Jong propageert 'dat ouders zich meer gaan verdiepen in de opvoeding’. Een beetje onderzoek naar hedendaags ouderschap zou hem leren dat ouders dat tegenwoordig méér doen dan ooit, juist omdat opvoeden in deze tijd zo’n helse klus is. En dat ze méér tijd in de opvoeding steken dan de generatie ouders vóór hen deed. De belangrijkste taak voor ouders is dat je goed in contact blijft met je kind/puber.  Daarmee geef je de basis van veilige binding en hoop je het kind te begeleiden naar zelfsturing. Die taak is heel lastig te combineren met het bieden van grenzen. Ouders kunnen daar best wat hulp bij gebruiken, maar vooral begrip.

LEES MEER

Eerder verscheen het artikel uit PIP op deze site, een tweegesprek tussen Willem de Jong en Bas Levering: Verwende Kind Syndroom, feit of fictie?

Mieke van Stigt is socioloog en pedagoog en columnist van socialevraagstukken.nl  Ze schrijft en spreekt over jeugd, gezin, onderwijs en levensloop. Samenhangen tussen  historische en sociale ontwikkelingen kunnen de weg openen naar nieuwe perspectieven en soms onverwachte oplossingen. Daarbij is het stellen van fundamentele vragen een belangrijk hulpmiddel en het vertrekpunt van de expeditie.  Meer artikelen van Mieke van Stigt zijn te lezen op http://miekevanstigt.blogspot.nl/. Ze is ook te volgen op Twitter: @miekevanstigt.


-

Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september --> Bestel!


Op woensdag 10 september - kort na de zomervakantie - start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?


De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden


---------------

Conferentie Leider zijn op 24 september


Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. --> KLIK hier.




Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!



Aanmelding[email protected]


Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief