Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column: De vijandigheid slaat om

23 februari 2012

Clemens Geenen schreef in de loop der jaren als VO-leraar en schoolleider vele artikelen en columns. In deze bijdrage vertelt hij over het 7e uur, waarin hij als invaller aantreedt voor een groep meiden waar de vijandigheid vanaf druipt. De spanning loopt snel op...


Het 7e uur invallen in een klas die bekend staat als een moeilijke groep, daar zit niemand op te wachten. Juist op een dag waarop ik het toch al bijzonder druk had, moest ik een zieke collega vervangen in klas 3BB. Een klein klasje met 17 basisberoepsmeiden die gekozen hadden voor de sector Zorg en Welzijn.

Toen ik, vrolijk groetend,  de klas binnen kwam, droop gelijk de vijandigheid er vanaf: “Wat kom jij hier doen? Kunnen we niet gewoon naar de kantine? Ik wil het dorp in.”

‘Dit wordt 50 minuten hard werken,’ dacht ik nog en ik zette de tegenaanval in: “Jullie klagen wel mooi, maar wat denk je van mij? Ik heb nauwelijks tijd om in te vallen, ik moet voor morgen nog een surprise maken.”

De klas leek niet onder de indruk: “Nou, en? Boeien. Laat ons dan gaan.”
Ik ging rustig verder: “Die surprise mag maar vijf euro kosten.”
Het werd intussen spannend. Eén leerling maakte zelfs opzichtig een gaapgebaar, mijn volgende zin moest nu doeltreffend zijn: “Vijf euro en het is voor een meisje en ze wil het liefst make-up. Dat is dus gewoon onmogelijk.”

De 17 leerlingen veerden als één meid op. De leerlingen rolden zowat over elkaar heen om mij van tips te voorzien. Voor € 5,- kon ik bij het kruidvat tassen vol met leuke make-up-spullen kopen.  Er werd mij exact uitgelegd wat ik kon kopen en op welke plek in de winkel ik de eye-liners, lipsticks en mascaras zou kunnen vinden.

De leerlingen zijn vervolgens keurig aan het werk gegaan met de opdracht die ik van de eigen docent had meegekregen. Na de les zijn enkele meiden nog gezellig blijven hangen om over make-up, surprises en zorg en welzijn te praten.

De volgende dag maakte ik de blits in mijn mentorklas met vier mooie make-up producten verpakt in een eigen gemaakte poederdoos. En dat alles binnen het budget van 5 euro.

Clemens Geenen is verbonden aan de Scholengemeenschap Metameer in Stevensbeek.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief