Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 5: Ik alleen in de klas
21 augustus 2017
Acht films komen in aanmerking voor de prijs van Onderwijsfilm van het jaar 2017. Volgende week beslist de vakjury van de NOW (Stichting Nationale Onderwijsweek) welke drie films uiteindelijk genomineerd worden en waaruit u een keuze kunt maken. Deze week zetten we ze een voor één in de schijnwerpers. Vandaag: Ik alleen in de klas. Op dinsdag 4 oktober is de uiteindelijke prijsuitreiking in filmhuis Lux, in onderwijsstad Nijmegen. Rikie van Blijswijk beschouwt voor. 'De film raakt aan ethiek, moraliteit en waarden: wie ben je als mens? Hoe ziet de ander je? En hoe wordt die ander in veel aspecten van de samenleving buitengesloten?' Het is een actueel thema dat dwingt tot nadenken.'
Net als vorig jaar is stichting NIVOZ – in het bijzonder platform hetkind – betrokken bij de verkiezing van Onderwijsfilm van het jaar. Er is een prijs van de vakjury, die onder voorzitterschap staat van Henk Sissing en Hans Neven. Maar naast een een juryprijs is er ook een publieksprijs. In 2016 gingen beide filmprijzen naar ‘Vergeet me Niet/Forget me Not’. Vanaf vrijdag 25 augustus 2017 kun je op de website van hetkind - op deze plek dus - een keuze maken uit drie genomineerde films/documentaires. Vanaf donderdag 17 augustus beschouwen we de acht films die op de long-list staan voor. Lees voor meer informatie over de Onderwijsfilm van het Jaar en andere activiteiten op de site van de stichting Nationale Onderwijsweek. Dit is aflevering vijf.
Ik alleen in de klas
Deze film is gemaakt door regisseur en moeder Karin Junger, die ervaart dat haar kinderen met een donkere huidskleur last hebben van discriminerende opmerkingen. Ze nodigt hen en hun (gekleurde) vrienden uit om op een locatie buiten Nederland hun verhalen op beeld vast te leggen. Elke deelnemer wordt gevraagd op een stoel zijn/haar persoonlijke verhaal te vertellen over een situatie waarin ze door hun huidskleur zich gediscrimineerd voelden. Die gebeurtenissen houden hen op de een of ander manier bezig of achtervolgt hen nog steeds .
Deze persoonlijke verhalen van de deelnemers worden vervolgens nagespeeld door alle deelnemers incl. degene die het is overkomen. Witte maskers worden gedragen of witte verf wordt gebruikt als blanke spelers in het verhaal voorkomen. Na afloop volgt een nagesprek over de gebeurtenis die de aanleiding is. Wat opvalt is dat de meeste deelnemers alle situaties herkennen. Soms is het degene die het verhaal heeft ingebracht die in tranen uitbarst na afloop van het naspelen. De vrienden helpen elkaar om over de motie te praten en hun verhaal daarin te delen.
Karin Junger verfilmt het thema discriminatie op een geheel eigen wijze. Dat doet ze door de registratie van de persoonlijke en de gemeenschappelijke verhalen op een locatie die voor ieder veilig is en vertrouwd voelt. De daadwerkelijke betrokkenen vertellen op indringende wijze hun persoonlijke verhaal over hoe zij gediscrimineerd worden. De film – Ik alleen in de klas- raakt aan ethiek, moraliteit en waarden: wie ben je als mens? Hoe ziet de ander je? Hoe anderen hen buiten sluiten in veel aspecten van de samenleving. Het is een actueel thema dat door de opzet van de film dwingt tot nadenken.
De complete film is al te zien via deze link
Meer weten?
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/mei/ik-alleen-in-de-klas.html
https://dezwijger.nl/programma/docu-ik-alleen-in-de-klas
De andere zeven genomineerde films zijn...
- Stranger in Paradise
Trailer van de film. De gehele film is te zien achter deze link. - Pauze!
Lees meer: http://thenewschoolcollective.com/ - Down to Earth
Dit is een trailer van de film - Kinderen van juf Kiet
Dit is een trailer van de film. - Nee heb je
De complete film is te zien achter deze link: www.neehebje.nl - Juf voor het leven
Een trailer van de film vind je hier. De complete film is te zien achter deze link. - Dream School
De aflevering van 11 januari 2017 – meest bekeken – is te zien via deze link.
Reacties