Ik wens je de wereld: 'Ik ben Jacob, dertien jaar, uit Louisiana'
6 mei 2015
'Ik wens je de wereld' heet het tweede magazine van hetkind, dat op 1 mei is verschenen. Verhalen over het thema Mens, maatschappij en onderwijs, ingeleid oor prachtige foto's van Lieve Blanquaert die laat zien in hoeverre de geboorteplek een rol speelt hoe we kinderen verwelkomen. In de aanloop gaven we kinderen uit de hele wereld een camera om zichzelf, hun thuis, buurt en schoolomgeving eruitziet. Jacob is dertien jaar, hij woont in Covington, Louisiana. Hij laat zijn wereld zien in zes foto's.
Ik ben Jacob Anderson, dertien jaar en ik woon met mijn moeder Karen, mijn broer Chris en mijn zus Abigail in Covington, Louisiana. Daar zit ik ook op een junior High school. Elk jaar is hier de populaire Mardi Grass Parade, waardoor veel mensen naar Covington op vakantie gaan. Ik speel graag basketbal met mijn vriend Steven. (De foto’s van Jacob tonen niet de Amerikaanse droom, die in series op de tv wordt getoond. Het huis is niet groot, zijn school kent een diverse populatie en hij woont met zijn alleenstaande moeder, Rikie)
Onderwijs in de Verenigde Staten
Alle onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke staten. Onderwijs aan een openbare school is gratis. Dit openbare systeem is gebaseerd op een 13-jarige onderwijscarrière. Het begint met de ‘Kindergarten’ en het eindigt in de 12de klas. Daarna is het aan de leerlingen om hun diploma van de High School te halen. Dit onderwijssysteem noemt met ‘K through 12′ of K12. Kinderen die te jong zijn voor de Elementary kunnen naar de Preschool vanaf 3 jaar. Hier wordt een belangrijke basis voor de toekomstige ontwikkeling van kinderen gelegd.
Het openbare onderwijs wordt plaatselijk bestuurd door een gekozen school committee, die de richtlijnen van de staat moet volgen, maar zelf verantwoordelijk is voor het schoolsysteem. Financiering wordt mogelijk gemaakt door plaatselijke belastingen en een bijdrage van de staat. Door dit systeem is het bijna onmogelijk om een school te bezoeken die niet valt onder het schoolcomité van de woonplaats.
De meeste Amerikaanse kinderen doorlopen drie verschillende scholen: Elementary, Middle School (in sommige staten Junior High School genoemd) en High School. Na de High School wordt aan een College een Bachelors Degree behaald. Er zijn ook universiteiten die een Bachelors Degree aanbieden. Daarnaast kun je op de universiteit doorstuderen voor de Master. Een gemiddelde Amerikaanse universiteit kost jaarlijks al snel 40.000 dollar aan collegegeld. De meeste Amerikanen zien hoger onderwijs als een economische investering; een universiteitsdiploma is een absolute voorwaarde voor een succesvolle loopbaan.
Het hoge collegegeld maken universitair onderwijs voor veel Amerikanen onbereikbaar. Studenten uit arme gezinnen kunnen aanspraak maken op een breed scala aan grants en scholarships. Toch zijn de meeste studenten genoodzaakt flink bij te lenen. Laagopgeleide Amerikanen met alleen een high-school diploma zijn steeds vaker veroordeeld tot de simpelste, laagstbetaalde banen en in veel gevallen werkloosheid.
Critici zien de kwaliteit van het onderwijs en het kennisniveau dalen. Afkomst in de VS lijkt meer en meer bepalend te worden voor toekomstig succes. Het huidige onderwijssysteem helpt deze ongelijkheid van kansen in stand te houden, aldus deze critici.
Bronnen: ditisamerika.nl, Wikipedia, Joop.nl
Door Rikie van Blijswijk.
Nieuwe magazine van hetkind, vanaf 1 mei te verkrijgen!
Ik wens je de wereld – mens, maatschappij en onderwijs is de titel van dit tweede nummer van hetkind-magazine. We zijn ervoor te rade gegaan bij het idee van ‘wereldgericht onderwijs’, zoals onderwijsdenker Gert Biesta het heeft geïntroduceerd. Hij zei er in mei 2014 dit over: ‘Niet voor niets betekende het Oudgriekse ‘skole’ vrije tijd: de tijd die nog niet functioneel gemaakt is. Vandaag de dag is dat juist wel zo. Maar we moeten inzien dat school geen functie van de maatschappij is. Nee, het is die vreemde plek waarin we de dialoog met de wereld aankunnen, een oefenplaats voor volwassenheid. Een plek om de maatschappij en haar eisen nog even buiten te sluiten en tegelijk open te staan voor de wereld. Dat onderscheid, tussen maatschappij en wereld, vraagt om onze onderwijspedagogische wijsheid en wakkerheid.’
Het magazine van hetkind wordt halfjaarlijks uitgegeven. Eén exemplaar van het magazine is gratis te verkrijgen op Onderwijsavonden in Driebergen, op 21 mei en 17 juni, bij lezingen van NIVOZ-medewerkers, aan trajectdeelnemers Pedagogische tact/leiderschap en op aanvraag bij conferenties en symposia. Wilt u meer exemplaren - ter inspiratie voor uw eigen leeromgeving. docententeam, school of ouderavond - dan kunt u ze per 5 exemplaren bestellen bij Educatheek, zie deze link.
We vragen dan een kleine vergoeding van 1,50 per exemplaar.
Reacties