Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Wethouder: 'Cito is als meetinstrument overbodig, voor selectie schadelijk en als instrument voor kwaliteitszorg verschrikkelijk'

26 september 2013

Een leerling is meer dan zijn Cito-score en een leraar is meer dan een examentrainer. René Peters, wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en integratie in Oss, neemt stelling. 'Een school is een leer- en leefgemeenschap, waarbij het halen van een zo hoog mogelijke score slechts één van de onderdelen is. En wat die Cito-toets betreft? Als meetinstrument is hij overbodig, als selectie instrument is hij schadelijk en als instrument voor kwaliteitszorg is hij verschrikkelijk. Afschaffen lijkt me een beter idee dan openbaar maken.' Lees zijn blog.

rene-petersHet klinkt zo voor de hand liggend. 'Als we de Cito-scores openbaar maken, kunnen ouders scholen met elkaar vergelijken. Voor scholen is dat een extra stimulans om te streven naar hogere scores. Want slecht scorende scholen zullen minder aanmeldingen krijgen. Het openbaar maken van Cito-scores is dus goed voor de kwaliteit van het onderwijs.” Het lijkt voor de hand liggend. Maar het is schadelijke onzin.

Meetinstrument

De Cito-toets is ontworpen om het leerrendement van een individuele leerling te meten. Om zogezegd in beeld te brengen hoeveel een leerling ‘opgestoken’ heeft in acht jaar basisonderwijs. Toch is de Cito-eindtoets maar een momentopname. En zijn er veel betere manieren om het niveau van een leerling te bepalen. Iedere school heeft de wettelijke verplichting te zorgen voor een deugdelijk leerling volgsysteem. En een volgsysteem werkt wat mij betreft beter dan een momentopname. Als meetinstrument is de Cito-toets overbodig. En levert alleen onnodig veel stress bij kinderen op.

Selectie instrument

Hoewel niet als zodanig ontworpen wordt de Cito-toets vaak niet gebruikt als meet-, maar als selectie instrument. Volgens het televisieprogramma Radar selecteren scholen voor voortgezet onderwijs vanwege de hogere exameneisen steeds strenger. Scholen nemen bij het aannemen van nieuwe leerlingen liever geen enkel risico. Wanneer de basisschool bijvoorbeeld HAVO adviseert, maar de Cito Eindtoets valt lager uit, dan wordt het volgens Radar vaak geen HAVO. Ik pleit voor een warme overdracht en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Als meet instrument is de toets overbodig. Als selectie instrument is de toets schadelijk. Maar het kan erger.

Instrument voor kwaliteitszorg

Door de Cito-scores openbaar te maken, gaan ouders vergelijken. De beste school zal tenslotte wel de beste resultaten halen. Maar om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen bepalen is veel meer nodig dan het vergelijken van een paar cijfers op de website van RTL-4. Daarvoor zijn heel veel meer criteria belangrijk. We hebben de onderwijsinspectie in het leven geroepen om die kwaliteit te meten en te bewaken. Ook die gegevens zijn overigens openbaar. De gegevens van de onderwijsinspectie zijn niet zaligmakend. Maar ze geven een beter beeld dan de site van RTL.

Lees verder

René Peters (CDA) is wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en intergratie in de gemeente Oss en schrijft wekelijks op zijn eigen blog.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief