Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Zitten we in onze klaagwoestijn niet een beetje te kort op elkaars lip?'

19 december 2013

'Selfie', het woord van het jaar, geeft aan hoe blij we zijn met onszelf. Maar dat is vrijwel het enige waar we gelukkig mee zijn, stelt Marcel Kesselring. Hij geeft onze nieuwe majesteit tips voor zijn kersttoespraak: 'Weg met het geklaag en neem het heft in eigen handen!'

koning_willem-alexanderMajesteit,

Vol spanning kijk ik uit naar uw eerste kerstboodschap. Hoe gaat u dit doen? Wordt dit anders dan bij uw moeder? Kunnen we live ‘meetwitteren’ of ‘facebooken’ op het tweede scherm?

Waarschijnlijk heeft u bij de overdracht van het koninklijk dossier meegekregen dat ik in de afgelopen jaren met uw moeder een band heb opgebouwd. Ik voorzag haar (gevraagd en ongevraagd) van de nodige input voor haar kerstboodschappen.  Zo stond de kerstboodschap van 2011 in het teken van de dialoog en de verbinding en in die van 2012 was de boodschap: “Terug naar de basis – waar doen we het allemaal voor?”. Graag zou ik ook u van input willen voorzien, of mag ik ‘je’ zeggen? We zijn tenslotte van dezelfde generatie.

2013, een nieuwe paus, een nieuwe koning, een nieuw begin, een nieuwe koers!

Het afgelopen jaar zijn we als land weer een beetje verder doorgeslagen, de Hollandse klaagcultuur is nog sterker geworden. Je hebt dit al zelf mogen ervaren: dat vermaledijde koningslied… Iedereen had er een mening over, de schrijver blijkt met pek en veren het land uit gereden te zijn. Taalpuristen vonden de taal belangrijker dan de boodschap. Over het lied zelf kun je slechts stellen: over smaak kun je twisten…  Mag ik even klagen? We beginnen in een land te leven waar mensen de oorzaak van alles wat niet klopt vooral buiten zichzelf zoeken, excuser le mot: we leven vooral in een ‘Afzeikcultuur’, met het duo Geer en Goor als onbetwiste helden. Een land waar we niet meer relativeren. Mensen worden al zwart gemaakt om het feit dat ze het verschijnsel zwartepiet dubieus vinden.

Klaagcultuur, afzeikcultuur. Gelukkig is er nog een lichtpuntje in dit troebele moeras: we zijn erg tevreden met onszelf, we zien onszelf graag. “Selfie” is niet voor niets het woord van het jaar 2013 geworden.

En wat gebeurt er in jouw gelukzalige land nog meer? Het afgelopen jaar was ik regelmatig op scholen aan het werk. Tijdens één van deze bezoeken vertelde een kind over haar vorige school dat haar juf had gezegd dat ze dom is. Terloops hoorde ik elders een leerkracht zeggen over een kind: “Denken moet je aan een paard overlaten, die hebben een groter hoofd”. Wat doet dit met het zelfbeeld van deze kinderen?

Lees verder.

Marcel Kesselring is anno 2016  docent online communicatie (AVANS, opleiding communicatie), kwartiermaker online communities en oprichter van COschool.ool
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief