Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Wilma's blog: 'In het land der blinden is Eenoog koning, maar de keizer regeert!'

17 oktober 2011

Kleine verhalen maken het bijzondere van kinderen en onderwijs zichtbaar. Wilma van Esch schrijft over haar onderwijspraktijk. Deze column 'In het land der blinden is Eenoog koning, maar de keizer regeert',  verscheen eerder op haar eigen blog . Ze is o.a. verbonden aan het Expertisecentrum EGO .

Mijn vader gebruikt een navigatiesysteem om Nederland door te crossen, belt mobiel vanuit het buitenland en draait voor internetbankieren zijn hand niet om. Tot hij verandert van bank en een uitgebreid schrijven ontvangt hoe je bij deze bank je bankzaken online kunt regelen. Ik denk dat het onzekerheid is of de angst om fouten te maken die hem doen vragen of ik het een keer met hem door wil nemen. In het land der blinden is Eenoog immers koning.


Samen met mijn zoontje van tien ga ik de uitdaging aan. De gebruikersnaam wordt omgezet in een eigen gebruikersnaam, de gegeven pincode vervangen door een zelfbedachte pincode et voila… gebruiksklaar. Ik log uit en laat mijn vader stap voor stap nog eens zien hoe het werkt. Hij knikt tevreden: helemaal begrepen!


“Zou je het opa niet eens een keer zelf laten doen”, suggereert mijn zoontje nuchter. “Hoe weet jij nou of hij het echt gesnapt heeft”? Helemaal waar, natuurlijk! Dus mijn vader gaat aan de slag. Op de startpagina gaat het al mis, dus ik stuur bij. Bij de gebruikersnaam pakt hij de startbrief, ik attendeer hem op de nieuwe naam en zo worstelen we ons erdoor.


“Gelukt”, zegt mijn vader blij.


 “Opa, mama heeft alles voorgezegd”, zegt mijn keizer, “doe het nog eens een keer zelf, anders kun je het de volgende keer nog niet.” Na nog drie pogingen en een ter plekke ontwikkelde, handgeschreven handleiding lukt het mijn vader zijn betaalrekening te gebruiken.


En dan is er eindelijk koffie.


Op weg naar huis loopt mijn zoon al steentjes schoppend naast me. Hij kijkt niet op. “Als het aan jou had gelegen, had opa het écht nooit geleerd. Je moet het mensen wel zelf laten doen, anders leren ze het nooit, hoor!”


Wilma van Esch,  mei 2008


Wilma van Esch is....

  • Coördinator at Steunpunt ZoWee!

  • Voorzitter at Docentennetwerk Jonge Kind

  • Voorzitter at Schoolleidersnetwerk E.G.O. Zuid Nederland


U kunt hier de website van Wilma bezoeken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief