Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Wilma's blog: 'Echt verschillend!'

14 november 2011

Kleine verhalen maken het bijzondere van kinderen en onderwijs zichtbaar. Wilma van Esch schrijft over haar onderwijspraktijk. Deze column 'Echt verschillend',  verscheen eerder op haar eigen blog . Ze is o.a. verbonden aan het Expertisecentrum EGO .

Twintig jaar geleden waren Mike en Mustafa al twee grote vrienden. Stevige kleuters van 5 jaar. Net iets te lomp, soms, het kon behoorlijk knallen. Maar doorgaans struinden de twee gebroederlijk over het kleuterplein.  Mustafa was nog maar een jaar in Nederland, afkomstig uit Somalië en écht zwart. Mike kwam van hier, rood haar en écht wit (met sproeten).

Op onze multiculturele school draaiden we projecten om verbondenheid te realiseren. In dat bewuste jaar gingen we uitgebreid in op “Iedereen is anders”. We wilden graag dat kinderen elkaar respecteerden en hen laten weten dat het niet uitmaakt welke kleur je bent of hoe je eruit ziet. Een respectabel project. Stevig voorbereid aan de tafel in de teamkamer.

Ik vergeet nooit van mijn leven de introducerende kring die ik bijwoonde bij mijn collega. Mike en Mustafa zaten, als altijd, naast elkaar. Hun ogen gericht op mijn collega, volledige aandacht voor het boeiende verhaal. Daarna keken ze naar elkaar, grote ogen vol verbazing. Onderarmen werden tegen elkaar aan gelegd. Ze schoten samen in de lach. “Het is echt, kijk dan!”


Mike en Mustafa ontdekten, dank zij ons beredeneerd aanbod, dat ze verschillend van kleur waren. Ze wreven over elkaars huid en bekeken elkaar eens goed in het gezicht. Dikke pret en dat was het. Na de kring speelden ze verder, zoals ze altijd speelden.


Samen. Verschillend? Welnee…


Wilma van Esch

Wilma van Esch is projectleider Expertisecentrum E.G.O. Nederland.U kunt hier de website van Wilma bezoeken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief