Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Wilma's blog: 'Dat doen we dus niet op school!'

3 oktober 2011

Kleine verhalen maken het bijzondere van kinderen en onderwijs zichtbaar. Wilma van Esch schrijft over haar onderwijspraktijk. Deze column 'Dat doen we dus niet op school',  verscheen eerder op haar eigen blog . Ze is o.a. verbonden aan het Expertisecentrum EGO .

Rages zijn van alle tijden. Het verbaast me iedere keer weer waar ze ineens vandaan komen en hoe besmettelijk ze zijn. Hoe oude dingen terugkomen en nieuwe dingen razendsnel bekend worden.

De mannelijke kant van groep 8 is nu helemaal gek van vouwen. Op You Tube laten vaardige Japanse vingers jongenszien hoe ze ingenieuze vliegtuigjes kunnen vouwen. Met verschillende effecten. De jongens zitten veel online om uit te proberen.

Tussendoor gaat de telefoon of floept er een MSN contact binnen. Over nieuwe ontdekkingen. Groot, klein, vanaf de trap, buiten in de tuin, vanaf het balkon.

Op het schoolplein worden inzichten en nieuwe vouwtechnieken uitgewisseld. Jongens vragen zich af, waarom een bepaald vliegtuig loopings maakt, wanneer het lang zweeft of waar het zwaartepunt moet liggen.

In de schoolgids staat dat de school zich dit jaar gaat verdiepen in Techniek, want school beseft hoe enorm belangrijk dit is voor onze kinderen. Of dat het moet, volgens het schoolwerkplan.

De jongens zijn vaak snel klaar met hun werk, hebben volop tijd over. Mogen niet vooruitwerken. Dus willen ze nu graag vouwen. En elkaar leren wat ze snappen en vragen wat ze nog niet snappen.

Nee, zegt juf gedecideerd, dáár gaan we geen schoolpapier aan verknallen.

Ga maar lekker lezen of een kleurplaat maken.


Wilma van Esch/ September 09


U kunt hier de website van Wilma bezoeken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief