Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

6 september Extern

Werkconferentie ‘Kanamori 3.0 en de innerlijke reis van de leraar’ in Wijchen

Op woensdag 6 september vindt in Wijchen een werkconferentie plaats ‘Kanamori 3.0 en de innerlijke reis van de leraar’. Het is een initiatief van Henk Boer – voormalig docent pedagogiek aan de HAN - in samenwerking met Humphrey Martina en Hans Nijtmans. Boer was een van de docenten die in 2012 de Japanse leraar Toshiro Kanamori – bekend geraakt door de bekroonde documentaire Children full of life - live ontmoette. Boer wil diens gedachtengoed en pedagogisch handelen onder de aandacht houden. ‘Als één kind niet gelukkig is, is niemand gelukkig.’

In 2003 wordt de documentaire 'Children full of life' uitgezonden op de Nederlandse televisie. De documentaire kan rekenen op veel bewondering van onderwijsprofessionals en wordt vervolgens vertoond in veel onderwijscontexten, ook in Nederland.

Als geen ander kan Toshiro Kanamori groepscohesie en sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen aanjagen. Iedere week schrijft een kind een brief voor in het klassenboek waarin het zijn/haar gevoelens uit en beschrijft wat hem/haar bezighoudt. Kinderen gaan regelmatig naar buiten, de natuur in om te zwemmen, om door het bos te struinen of om door de modder te glijden als het regent. In een land waar het individu ondergeschikt is aan de groep weet Kanamori toch ieder kind als uniek wezen te benaderen en te kijken naar de interesses, talenten en levensgebeurtenissen van ieder kind, zonder daarbij de relevantie van de groep te verliezen.

Meester Toshiro Kanamori - filosoof en cultuurhistorisch vrijdenker met een krachtige mensvisie - toonde zich een inspirerende, zeer authentieke leerkracht. Hij creëerde tegen de conservatieve stroom in verbondenheid met en onder zijn leerlingen. Dat deed hij vanuit een wens: Kinderen leren samen gelukkig te worden. De documentaire was voor Japanse begrippen uitzonderlijk, maar ook binnen onze context zeer bijzonder. Mr. Kanamori (in de documentaire 57 jaar oud) was al meer dan 30 jaar leerkracht. Hij moedigde kinderen aan plezier te hebben en vertelt dat de kinderen zowel hun eigen sterke kanten als die van hun vrienden moeten bevestigen en laten bevestigen. Hij wil een klas waar kinderen een sterke emotionele band met elkaar hebben en reikt ideeën aan hoe dat in het leven kan. De documentaire biedt voor onderwijsbetrokkenen nog steeds interessante gespreksstof.

In 2012 komt meester Kanamori – dan al 65 jaar oud - op uitnodiging van stichting NIVOZ naar Nederland, waar hij meer dan vijfduizend onderwijsprofessionals op zijn reis langs scholen en opleidingen inspireert. Ook pedagogen als Luc Stevens en Marcel van Herpen werden door zijn onderwijsvisie, zijn kijk op leven, maar vooral door zijn aanwezigheid en handelen geraakt. Op de NIVOZ-website is er nog veel prachtig betekenisvol materiaal (video, blogs en artikelen) terug te vinden.

Op 2 maart 2020 overlijdt meester Kanamori, op 74-jarige leeftijd.

Onze intentie is om de zaadjes die geplant zijn door Kanamori opnieuw tot bloei te laten komen in het onderwijsveld van Nederland. Het onderwijs van meester Kanamori, diens filosofie en aanpak, kregen tien jaar terug in Nederland immers veel aandacht. Het is interessant om te onderzoeken wat de diepere boodschap  is geweest en hoe zijn levenslessen te integreren zijn in ons onderwijs. Is die cultuuromslag in de klas waar Kanamori voor staat doorgevoerd in jouw praktijk? Of heeft de waan van de dag de echo doen verstommen?

De werkconferentie “Kanamori 3.0 en de innerlijke reis van de leraar” zal plaatsvinden op woensdag 6 september van 14.00 uur tot 20.00 uur in Wijchen. Meer informatie op deze LinkediN-pagina.

Locatie: Villa Sterrenbosch, Kasteellaan 7, naast Kasteel Wijchen.
De kosten van de dag zijn 75 euro per persoon (inclusief een luxe broodmaaltijd).
 
Deelname is verzekerd door 75 euro te storten op bankrekeningnummer NL29ABNA0485805332, na bevestiging van het doorgaan van werkconferentie op 1 juli 2023.

Lees ook:

Luc Stevens: Wat ik geleerd heb van Kanamori's bezoek...

Prof. Naoto Tsuji van de Wako universiteit uit Tokyo – destijds in 2012 al vriend en reisgenoot van Kanamori – is ook op de werkconferentie van de partij.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief