Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Wat werkelijk van belang is voor ouders...'

18 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Nog 16 dagen: Mark Weghorst van Ouders & Onderwijs Twente. 'Wat werkelijk van belang is voor ouders...'

Veel leerkrachten komen af op het verhaal van Kanamori. Zij zijn in de afgelopen jaren al vaker geconfronteerd met beelden uit de documentaire over de werkwijze van Kanamori en willen hem graag ontmoeten. Maar zelf hoop ik ook dat ouders de weg naar ‘meester’ Kanamori zullen vinden. Juist ouders. Omdat deze bijzondere man ook voor hen een helder verhaal heeft.

In Japan, het land van Kanamori, geldt voor jongeren een hoge prestatiestandaard. Je moet op specifieke universiteiten specifieke opleidingen doen om precies dát werk te doen wat je wilt. En anders heeft het geen zin. De druk is enorm. Het zelfmoordpercentage onder jongeren is schrikbarend hoog.

Een prestatiestandaard kennen we in Nederland ook. Ook hier, in het Nederlandse onderwijssysteem worden kinderen van jongs af aan vergeleken. Met elkaar en met de gemiddelde waarden. De belangrijkste motivatie lijkt om dat gemiddelde te ontstijgen. Wat in zichzelf een wetenschappelijke onmogelijkheid is.

Kinderen mogen niet naar het vmbo, doorstuderen is de norm. Een eindadvies basisonderwijs moet tenminste havo-vwo zijn en in groep 8 bezoekt een toenemend aantal kinderen CITO-trainingen. Allemaal om te voldoen aan externe prestatiestandaarden.

Het is de vraag of dit helpt. Het is voor mij ook de vraag of dit aansluit bij dat wat werkelijk belangrijk is voor ouders: het geluk van hun kinderen. Wanneer je een ouder vraagt wat hij zijn kinderen op lange termijn toewenst, is dat vooral geluk.

Laat Kanamori daar nu precies zijn boodschap op richten. Kanamori zegt: “als één kind niet gelukkig is, is niemand gelukkig”. In zijn levenslessen benadrukt hij de eigen verantwoordelijkheid, de eigen zelfstandigheid en het belang van geluk bij kinderen. Hij daagt de kinderen uit om van toegevoegde waarde te zijn voor hun omgeving.

Dat vergt een andere basishouding naar kinderen. Een basishouding die voor leerkrachten van belang is, maar zeker ook voor ouders. Het zou betekenen dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot wie ze in hun kern zijn. Het zou leiden tot kinderen die je om een (maatschappelijke) boodschap kunt sturen en die daarvoor eigen verantwoordelijkheid dragen.

Waarschijnlijk worden ze er zelfs gelukkiger van. En daar lijken we allemaal belang bij te hebben.

Mark Weghorst
Ouders & Onderwijs Twente
www.oudersenonderwijstwente.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief