'Wat is dat eigenlijk, een èchte Kanamori ?'
20 augustus 2012
Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Nog 14 dagen: Juliëtte van Dijk van Irisz. 'Wat is dat eigenlijk, een echte Kanamori?'Op een mooie zonnige maandagavond, tijdens een overleg. De vraag. ‘Wie is de Kanamori in je netwerk?’ De ene na de andere naam wordt genoemd:
“Ineke. Oh, zo prachtig zoals zij in gesprek kan gaan met kinderen. Of José? Zij staat zo mooi met een open blik midden in haar groep. Judith? Die heeft pas echt van haar groep een groep gemaakt en tjonge, dat was een hele klus. Nee wacht, Petra. Zij heeft zoveel geleerd dit jaar echt geweldig! Of misschien Roger? Die haalt het beste uit zijn kinderen naar boven. En het mooie aan Roger is, hij heeft geen idee dat hij een echte Kanamori is”.
Een echte Kanamori…
Een èchte Kanamori? Wat is dat eigenlijk, een èchte Kanamori?
We worden er stil van.
Niet van het feit dat Roger een geweldige leerkracht is en daarmee prachtige ‘Kanamori-eigenschappen’ laat zien. Maar meer van het gevoel voorbij te gaan aan wie Kanamori eigenlijk is of wil zijn. Of vooral wie wij denken dat hij is.
“Hé meneer Kanamori, we vinden het zo geweldig wat u doet, daarom hebben we een wedstrijd uitgeschreven, So you think you can Kanamori! of Hollands next Kanamori! of Holland’s got Kanamori’s! Wilt u in de jury? Dan gebruiken we draaistoelen, zodat we de kandidaten niet zien! Haha, en laten we Ushi (Wendy van Dijk) tolken!”
Onze fantasie slaat op hol! Heerlijk om met deze onzin te ontladen en de gedachten te relativeren. Nee, een Kanamori contest, dat gaat het niet worden! We willen en kunnen niet meedoen met de wed-strijd-maatschappij. Wie is het beste jongetje van de klas? Iedere avond een andere competitie op tv. waar je onder leiding van een ‘vakkundige jury’ kunt laten zien dat je beter, mooier, slimmer en zelf dommer bent dan een ander…
Wij willen en kunnen de ‘vakkundige Kanamori jury’ niet zijn. Wel willen we graag de mooie verhalen vertellen of de kinderen laten vertellen, hun ouders, de leerkrachten en de schoolleiders. Zoals het verhaal van René, die een prachtig visietraject met zijn team heeft doorlopen en daarbij zoveel over zichzelf heeft geleerd. Of het verhaal van juf Inge, die net vers van de Pabo in een groep met 34 kleuters is beland en met stralende ogen, trots over haar kinderen vertelt. Of het verhaal van Jolien, die het heel spannend vindt om naar school te gaan, maar haar juf echt heel lief vindt omdat zij echt goed naar je luistert en van die prachtige verhalen kan vertellen.
Verhalen van mensen die de competitie met zichzelf zijn aan gegaan. Om de school, het team of de groep nog beter te leren kennen of te begrijpen zodat ze kunnen doen wat nodig is. Verhalen van mensen die talent een kans geven om te groeien en bloeien. Ja, dat is wat wij willen.
Wat zijn wij toch bevoorrecht om met al deze ‘Kanamori’s’ te mogen samenwerken.
Juliette van Dijk-Jansen
IRISZ
www.irisz.nl
Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek 'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori' te koop. Meer info volgt via deze website.
Reacties