Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Videoregistratie van Onderwijsavond Paulien Meijer biedt gesprek voor en in alle Pabo's en lerarenopleidingen. Kijk mee!

11 april 2016

Wie op 10 maart jongstleden de Onderwijsavond van hoogleraar Paulien Meijer bezocht in Driebergen, weet het inmiddels zeker: onzekerheid moet serieus genomen. Zeker voor mensen in opleiding tot docent. De videoregistratie die van deze avond is gemaakt, is dus vooral ook betekenisrijk voor Pabo's en lerarenopleidingen, voor de mensen die er werken en de studenten die er leren. In iets meer dan 30 minuten vertelt Paulien Meijer hoe onzekerheid (en misschien zelfs een crisis) soms zelfs uitgelokt moet worden om te voorkomen dat het vak routine wordt.


Paulien Meijer is op dit moment  hoogleraar aan de Radboud Docenten Academie, maar stond zelf ooit voor de klas als docente Maatschappijleer, zo rond 2002. Dat is belangrijk om vooraf te weten, omdat zij daar de ervaring opdeed dat de school waar zij werkte, en het onderwijs in het algemeen, alles van dag tot dag had vastgelegd middels werkwijzers als rubrics en tabellen. 'Elke docent wist dus precies in welke week hij welke stof moest behandelen, en wat er dan aan het einde van het jaar aan kennis overgebracht moest zijn.' Die praktijk ziet ze nog steeds, met alle kwalijke gevolgen vandien. Immers: 'Dit is een ernstig doorgeslagen vorm van onzekerheidsreductie: je weet niet eens welke leerlingen je in je klas krijgt, en dan toch ligt alles al vast. Dit gebeurt nog te veel: alle vrijheid wordt eruit gemanaged, alles wordt dichtgetimmerd.’


Let op:
Overmorgen - woensdag 13 april 2016  - is de Onderwijsavond met Ido Weijers in Driebergen.
Er zijn nog kaarten, dus klik hier voor meer info of voor als u erbij wilt zijn.


Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief