Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Verwondering als natuurlijke motivator voor kinderen

22 oktober 2013

Hans Wilschut las het artikel van VO docent Johannes Visser uit de Correspondent waarin hij beschreef hoe moeilijk het is om maatwerk te bieden aan leerlingen. Visser biedt daar onder andere de volgende oplossing voor: organiseer flow. Flow vindt plaats als leerlingen iets doen vanuit hun eigen motivatie. Vanuit verwondering. Daarover schreef Wilschut het boek: 'Wonderwel - over drinkwater, drollen en draaiende magneten.' Om vanuit de natuurlijke nieuwsgierigheid die kinderen hebben te leren hoe de wereld die zij dagelijks beleven, in elkaar zit. Hieronder een toelichting van Wilschut over het werk én een kleine preview.

Voorkant-boek-230x300Jongere kinderen zijn nog nog zo makkelijk te verwonderen. Dat is een echte kinderkwaliteit: het is de humuslaag waarop de zaadjes van kennis en van natuur en techniek kunnen ontspruiten. Verwondering is je onderdeel voelen van een groter geheel. Hierdoor leren kinderen samenhang zien. Iets wat ze later echt nodig zullen hebben met de wereld die komen gaat.

Ik heb daarom samen met anderen het boek 'Wonderwel – over drinkwater, drollen en draaiende magneten’ gemaakt. In dit boek ga ik op zoek naar hoe onze basisvoorzieningen werken. Vanuit de kraan, het toilet en andere mechanismen vertel ik de verhalen over hoe de voorzieningen tot stand komen vandaag de dag. Ze blijken allemaal een prachtcombinatie te zijn van natuur en techniek. En we zijn er zelf onderdeel van. Bij het schrijven van het boek viel ik van de ene verbazing in de andere. Ik werd er heel vrolijk van en dat is terug te zien in het boek.
 

Preview uit het boek

Uit: Vraag het de Alwetoloog

Raakt het water nooit op?

Nee, sterker nog: zolang de aarde bestaat is er al dezelfde hoeveelheid water. Als water verhalen zou kunnen vertellen, zou het een spannend boek worden. Het water wat jij drinkt, zat misschien wel in een rivier waaruit dinosaurussen dronken of in de veldfles van Napoleon.

Wordt het water dan niet steeds viezer?

Dat zou je wel denken met al die plassen en poepende mensen. Maar er komen steeds betere technieken om rioolwater te zuiveren voordat het teruggaat naar de natuur. En de natuur is zelf ook een goede waterzuiveraar. Dat is het werk van bacteriën.

Bacteriën? Daar word je toch ziek van?

Ja, van sommige bacteriën wel. Maar zonder bacteriën zouden we niet overleven. In je darmen helpen ze bij het voedsel verteren, en in de natuur verteren ze afvalstoffen.

Lees hier meer over het boek.

Hans Wilschut is mede-oprichter van Stichting Amsterdam Wonderwel (2004) en Vereniging Boerenstadswens (2006) van waaruit meer dan 500 groepen van het Amsterdamse basisonderwijs een dag meegewerkt hebben op een boerderij en in de polder. Samen met een aantal anderen heeft hij daarnaast het boek Wonderwel geschreven. 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief