Hans Wilschut
stichting Amsterdam Wonderwel, verwondering
De afgelopen 10 jaar heb ik, geïnspireerd door mijn eigen kinderen, onderzocht hoe wij afhankelijk zijn van onze omgeving. Dit bij concrete zaken als voedsel, water, energie en afval. Uit dat onderzoek zijn Stichting Amsterdam Wonderwel (2004) en Vereniging Boerenstadswens (2006) voortgekomen. Vanuit de vereniging heb ik het initiatief genomen tot de Boerderijeducatie Amsterdam. Met dit project hebben nu al meer dan 500 groepen van het Amsterdamse basisonderwijs een dag meegewerkt op een boerderij en in de polder.
Samen met anderen heb ik het boek geschreven: ‘Wonderwel - over drinkwater, drollen en draaiende magneten’. Het gaat over hoe het praktisch functioneren van onze huishoudens mogelijk is door een paar wonderlijke natuurwetten. Natuurwetten die al zo oud zijn als de aarde bestaat. Ik ben er trots op hoe mensen in het verleden vanuit deze wetten voorzieningen als elektriciteit, riool, drinkwater en afvalverwerking hebben opgebouwd en hoe we deze vandaag de dag leveren. Met het boek wil ik in die traditie gaan staan en kinderen en volwassenen betrekken bij hoe we dat in de toekomst gaan doen. Zie ook www.wonderwel.nu
Voor mij is belangrijk dat kinderen zich kunnen verwonderen. De verwondering is de humuslaag waar zaadjes van kennis, natuur en techniek kunnen ontspruiten. Verwondering geeft de mogelijkheid om vanuit een geheel te leren denken. Deze kwaliteit zullen kinderen, als de volwassenen van morgen, goed kunnen gebruiken bij de uitdagingen die komen gaan.