Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Uit ervaring weet ik dat goede gesprekken niet vanzelf op gang komen'

25 november 2016

Het is Week van de Mediawijsheid. 'Normaal ben ik niet zo van de "Week van…", maar dit vind ik een goede gelegenheid om mijn bescheiden poging te wagen het (weer) wat leuker te maken op internet', aldus Hartger Wassink. Zijn pleidooi voor een betere en fijnere manier van communiceren met elkaar. 
plaatje-claire Tekening van de hand van Claire Ohlenschlager

Sociale media in het algemeen, en Twitter in het bijzonder, betekenen veel voor me. Twitter vind ik een prachtige plek om ideeën en meningen uit te wisselen, vragen te stellen, verrassende inzichten op te doen, goede tips te krijgen, enzovoort. 


Maar Twitter kan ook een nare plek zijn, met veel negativiteit, zure opmerkingen, tot beledigingen en regelrechte haat aan toe. Net als in het echte leven probeer ik die te vermijden, en telkens opnieuw goede gesprekken te voeren. 


Uit ervaring weet ik dat goede gesprekken niet vanzelf op gang komen. De afgelopen tijd heb ik zitten nadenken over een paar wenken voor goede gesprekken op Twitter, met de bijbehorende valkuilen om te omzeilen. Die wil ik hierbij delen, niet om belerend te zijn, maar om een kleine bijdrage te leveren. Claire Ohlenschlager maakte er de mooie tekening bij. Hopelijk helpen we zo om Twitter de mooie, verrassende, ontmoetingsplek te laten zijn, waar iedereen zijn voordeel mee kan doen.
  • Nodig anderen uit in het gesprek, sluit ze niet buiten

  • Bemoedig bij wie je een gebrek aan kennis vermoedt, maak het niet belachelijk

  • Reageer met mildheid op fouten

  • Bevraag intenties, trek ze niet in twijfel

  • Onderzoek bronnen zelf, wijs ze niet op voorhand af

  • Stel vragen als je iets niet begrijpt, ‘complex' is niet per se 'fout'

  • Oordeel niet, maar bevraag de ander

  • Wees geen omstander bij agressie, maar spreek aan of negeer


Hou ik mezelf hier altijd aan? Ik ben bang van niet… maar iedere dag is er de kans om het opnieuw te proberen. Doe je mee?


#doejemee #mediawijsheid


Hartger Wassink werkt als medewerker van het NIVOZ Forum aan de verbetering van de dialoog tussen onderzoek en praktijk in het onderwijs. Daarnaast helpt hij als zelfstandig adviseur leraren, leidinggevenden en bestuurders bij het voeren van de professionele dialoog in de school.

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief