Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Toetsscores openbaar?! 'In de spagaat zaten we al, nu krijgen we kramp in de liesstreek'

7 maart 2013

Het besluit is genomen. Staatssecretaris Dekker heeft de schoolbesturen bericht dat de Cito-scores openbaar worden gemaakt. En dat na een verzoek van RTL Nieuws nota bene. Bezwaren? Reageren binnen twee weken alsjeblieft. Doe je dat niet, dan wordt de nieuwe schandpaalranglijst opgesteld zoals deze nu al klaarligt. Reinier Bos, directeur bij de Van Voorthuijsen-school in Haarlem, blogt over zijn ergernissen. Toetsen openbaar?! 'In de spagaat zaten we al, nu krijgen we kramp in de liesstreek'.

Interessant is het dat geen enkele motivatie achter dit besluit wordt meegegeven behalve een appèl op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Na de lijstjes van Trouw en Elsevier is dit een volgende stap in de cijferfixatie. Het zorgt ongetwijfeld weer voor een hoop reuring. Ik kijk ondertussen alvast uit naar het nieuwe televisieprogramma van RTL: Ranking the pupils!

In een spagaat zaten we al, maar de benen worden nog verder naar beneden geduwd nu. Het gevolg is dat we kramp in de liesstreek krijgen of er niet meer zonder hulp uitkomen. Waar onze minister en staatssecretaris nog zwaar leunen op de cijfers van Cito, PISA en de onderzoeksrapporten van School aan Zet merken we dat het onderwijsveld zelf toe is aan het inhoudelijke verhaal.

De levenslessen van Kanamori en de Finnish lessons van Pasi Sahlberg inspireren ons, de nieuwe concepten van Sudbury en o4nt volgen we met belangstelling en we raken onder de indruk van de verhalen die ons verteld worden door Jef Staes  met ‘onze kennis komt al door de kraan (internet)’ en Operation EDU. De laatste is alleen al opmerkelijk vanwege haar naamgeving. Kennelijk wordt er gedacht dat ons onderwijs ziek is en geopereerd moet worden.

Op 13 en 14 maart is Nederland gastland van de International Summit on the Teaching Profession. Amsterdam ontvangt dan de deelnemers aan Teacher Summit 2013. De top 25 van best presterende landen op de PISA-lijst is welkom en ook de 5 snelste stijgers op de lijst mogen eervol aanschuiven. Dat is opmerkelijk als je wederom kijkt naar de Finnish lessons van Sahlberg. Eén van de wijze lessen leert ons namelijk dat goed presterende scholen min of meer moreel verplicht zijn de zwak presterende scholen bij de hand te nemen op weg naar betere resultaten. Dat organiseert zich daar als vanzelf, omdat men zo de algehele spreekwoordelijke lat omhoog wil hebben.

Teacher Summit 2013 dreigt nu een excellent ons-kent-ons feestje te worden, waarin ongetwijfeld vele schouderklopjes worden uitgedeeld. En verdiend. Maar welk signaal wordt ermee afgegeven aan de rest van de collegae in onderwijsland? Klap op de vuurpijl is voor mij ons ministerie van OC&W. Zij hebben gemeend tien wildcards ter beschikking te stellen aan de inzenders met de beste ideeën om de kwaliteit van leerkrachten te verbeteren. Een wildcard!

Het is duidelijk dat onze onderwijstoppers de lentekriebels hebben gekregen. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak dus. Ben jij al begonnen?

Groet,
Reinier Bos
@ReinierBos

Reinier Bos en Edwin Borger - twee schoolleiders - schrijven elkaar regelmatig n.a.v. actuele onderwijsontwikkelingen. Op hun blog Zicht op wat mij drijft lees je meer conversaties. 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief