Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Ter nuancering: geen zwarte of witte Piet, liever een kleur er tussenin'

27 oktober 2014

Sinds de Zwarte Piet-discussie is gestart, luister ik met groeiende verbazing naar de verschillende meningen en argumenten. Kamp-voor en kamp-tegen lijken steeds verder van elkaar verwijderd. Onze dochter van 10 zegt over de discussie: ’Zwarte Piet maakt kinderen blij, dus hij moet blijven!’ Een heldere mening met een goed argument vóór. Ik heb er niets tegenin te brengen. Toch blijft het ‘knagen’, schrijft Nienke de Vries. Haar blog.

imagesDat Albert Heijn haar klanten ook nog eens ging uitleggen dat ze Zwarte Piet echt niet gingen mijden na een stroom van kritiek op onder andere Facebook, maakt mijn gevoel van ongenoegen en ongerustheid groter. Niet eens omdat ik op de barricade sta en vind dat Zwarte Piet moet blijven of verdwijnen.

Tot ik onlangs het artikel van Marcel Lubberts in De Volkskrant las. Hij geeft woorden aan het gevoel dat ik over deze discussie heb: ‘Kunnen blanke Nederlanders beslissen of Zwarte Piet beledigend is of niet? Nee. Of ik voor of tegen Zwarte Piet ben? Geen van beiden. Je bent voor of tegen de doodstraf. Niet voor of tegen Zwarte Piet. Ik vind dat we rekening moeten houden met alle mensen, of ze zich nou ‘voorstander’ of ‘tegenstander’ noemen. Wat is er mis mee om Zwarte Piet iets minder prominent te laten verschijnen? Wat is er mis mee om hem iets minder zwart en iets minder knecht te maken? Zo blijft de traditie bestaan, maar kwetsen we niemand. Kinderen zal het echt niet uitmaken. Het zijn volwassen mensen die zich boos maken. Laten we in deze tijd waarin er zo veel ellende in de wereld is een voorbeeld geven. Laten we meer betrokkenheid tussen bevolkingsgroepen tonen. Laten we de hele discussie over Zwarte Piet in perspectief zien en ons van beide kanten niet zo boos maken. Laten we in het klein een voorbeeld geven dat we rekening houden met elkaar. Laten we solidair zijn. Laten we trots zijn.’

images2Ik lees het stukje voor aan onze dochter. Ze zegt: ‘Het is ook de bedoeling dat Piet alle mensen blij maakt, dus ik vind het een goed idee’. Wat zou het fijn zijn als we wat meer in dialoog gaan in plaats van in discussie. Dat we wat meer rekening houden met de gevoelens van de ander. Van nuanceren krijgt de wereld wat meer kleur en hoeft Piet niet wit te worden of zwart te blijven, maar misschien een beetje er tussenin.

Nienke de Vries werkte als coach leerkracht en IB’er in Amsterdam. In Amersfoort werd ze adjunct-directeur en hield ze zich bezig met onderwijsontwikkeling, personeel en het coachen van zij-instromers. Nu is zelfstandig ondernemer en focust ze zich op thema’s als de professionele cultuur en de sociale veiligheid. Ze blogt op haar eigen site Nienke Werkt.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief