Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Teacher in the lead: met trots en enthousiasme zorg dragen voor je onderwijspraktijk

24 november 2013

Een studiereis naar Canada was voor een aantal docenten van het Graafschap College - de grootste mbo-instelling van de Achterhoek - de spiegel om ook in eigen omgeving de regie meer naar zich toe te trekken. Martin Elburg, Thomas van Rijnsoever en en Sara Vriezen  gingen in Doetinchem in gesprek met het bestuur en konden aan de slag. Deze video van Teacher in the lead toont aan wat ze in een jaar voor elkaar hebben gekregen.

Logo

In 2012 nam de Beroepsvereniging Docenten mbo (BVMBO) het initiatief voor twee expedities naar de “Teacher in the lead” in Canada. Een ontdekkingstocht naar de mbo-docent in 2020, waarbij de docent werkelijk de sleutelrol vervult ten aanzien van de kwaliteit van het onderwijs. Ervan uitgaande dat vertrouwen en verbintenis tussen docenten en bestuurders de weg zou vrijmaken naar verandering.
Een expeditie waarin ze samen op zoek gingen naar niet alleen het juiste pad in de eigen onderwijsorganisatie, maar ook een voorbeeld wilde stellen naar de rest van Nederland om de sociale innovatie op gang te brengen. In totaal namen zes ROC ’s , de MBO Raad en het Consortium van Innovatie deel aan de reis.

teacherOp het Graafschap College ging een aantal docenten, bij terugkeer, aan de slag.

Thomas van Rijnsoever over Teacher in the lead:

Dat is een docent die zich positief opstelt, ook naar het manegement toe, die probeert een burg te slaan tussen wat er op de werkvloer gebeurt en het beleid wat anderszijds gevormd wordt. Om daarover in contact te komen, om verbeteringen te maken,

Martin Elburg over de aanleiding:

In Canada hebben we gezien dat docenten meer actief zijn, meer zeggenschap hebben over hun eigen werk en het onderwijs op zich, En we hebben gezien en geleerd dat ze daardoor opmerkelijk trots zijn op hun werk. Een Nederlandse docent is niet per definitie trots op zijn werk.'

Sara Vriezen over de beweging:

Het is een beweging waarin docenten meer zeggenschap krijgen op het onderwijs, ze willen betrokken worden en daarover uitvoering gaan geven.

Wat hebben ze bereikt en wat hebben ze aan doelstellingen opgeschreven?

Het Graafschap College is de grootste mbo-instelling van de Achterhoek.

Graafschap College


J.F. Kennedylaan 49
7001 EA Doetinchem

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief