Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Te veel liefde kan de adem benemen. En te veel controle werkt verstikkend’

28 september 2016

Een nogal verontrustende ontwikkeling, vond de Osse wethouder René Peters in zijn vorige blog: de app van een overbezorgde moeder, die maakt dat kinderen móeten terugbellen, omdat anders hun telefoon blokkeert. Hij herinnert zich een film waarin de dochter van twee liefhebbende ouders zich vaak angstig voelt. Priesters en psychologen helpen niets. Tot ze ontdekt dat niet zíj een probleem heeft: ‘Het is niet goed voor een mens om constant in de gaten te worden gehouden. En niet nodig bovendien.’ Zijn derde van drie blogs over overbezorgd ouderschap.

René Peters overbezorgde ouders ignore no moreNaar aanleiding van de nieuwe app die kinderen dwingt hun ouders terug te bellen, beweerde ik in mijn vorige blog dat ouders soms wel erg ver gaan in het volgen en controleren van hun kroost. Iedere ouder heeft zijn kinderen lief. En geen mens wil dat er iets met zijn kind gebeurt. Maar te veel liefde kan de adem benemen. En te veel controle werkt verstikkend.

In een film die ik ooit zag speelde een beeldschone dochter en een liefhebbende moeder met dito vader. Het was een droomgezin en het leven leek een sprookje. Toch voelde de dochter zich vaak angstig. Ze had het gevoel dat ze zelfs ‘s nachts niet alleen was. En dat er altijd iemand naar haar keek. Wat haar ouders ook probeerden, niets hielp. De angsten van de dochter werden steeds erger. Priesters en psychologen werden ingeschakeld, maar het werkte hooguit averechts. Er bleken midden in de nacht op haar slaapkamer zelfs spullen van plek te veranderen…

Vader besloot zijn dochter met technische hulpmiddelen te overtuigen dat haar angsten irreëel waren. Hij installeerde een bewakingscamera op de slaapkamer van zijn dochter. De volgende dag zouden ze samen de band terugspoelen en opnieuw bekijken. Na het ontbijt stopte ze de band in de videorecorder. Er gebeurde een tijd lang niets. Tot midden in de nacht de slaapkamerdeur open ging. Er sloop inderdaad iemand naar het bed van de dochter. Haar moeder kwam vlak voor het bed staan en boog voorover om haar dochter te bekijken. En bleef zo bijna veertig minuten onbeweeglijk staan…. Creepy!

Iedereen die de film heeft gezien zal het met me eens zijn dat niet de dochter maar de moeder een probleem heeft. En dat het echt niet normaal is om midden in de nacht veertig minuten naar je slapende dochter te staren. Toch worden er juist veel babyfoons met camera verkocht. En zijn er zelfs kinderdagverblijven die gebruik maken van camkids. Dat is een aanbieder van webcam en online diensten die ouders de mogelijkheid geeft om live beelden van hun kind in het kinderopvangcentrum te zien, vanuit elke computer met internet aansluiting. Creepy?! Lees verder…

René Peters (CDA) is wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en integratie in Oss. Peters blogt twee keer per week. Dat onderwijs vaak het thema van zijn beschouwingen vormt, is niet toevallig: behalve dat onderwijs in zijn portefeuille zit, is René Peters voormalig leerkracht en (interim) leidinggevende op scholen.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief