Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Tact aan de keukentafel: ‘Dat mens van Frans is knettergek!’ Of toch niet?

28 december 2014

Docent Pedagogische Tact, Roland Schut, zit met een pot thee klaar als zijn zoon Tom later dan normaal thuiskomt. Woest, chagrijnig, verontwaardigd. Hij had een onvoldoende voor een toets Frans – alleen op basis van de werkwoordsvervoegingen, waarvan hij wíst dat hij het niet snapte. De juf heeft hem ook nog laten nakomen om het nog eens door te nemen. Vader Roland laat zijn zoon uitrazen… en zelf tot heel andere inzichten komen: ‘Ze is ook eigenlijk best wel aardig’. Een sterk staaltje tactvol handelen door niet te handelen.

Roland Schut keukentafel tact Frans 02Ik zit aan de keukentafel met een pot thee en twee bekers. Veel later dan normaal stormt mijn zoon Tom (13 jaar, 2e klas Montessoricollege) de deur binnen. Met een woest gebaar smijt hij zijn schooltas op de grond. Ik besluit niks te zeggen en schenk de thee in.

‘Dat mens van Frans is echt knettergek!’, briest hij. ‘Wil je ook een koekje?’, vraag ik. Zonder te antwoorden gaat Tom zitten en gaat verder: ‘Moet ik na school terugkomen!’

‘Oh’ , reageer ik. ‘Waarom dan?’

‘Ik had bij mijn proefwerk echt alles goed. Alleen de vervoegingen van de werkwoorden had ik fout en had ik dus toch nog een onvoldoende voor m’n toets! Die begreep ik dus ook niet, dus niet zo gek dat ik dat dus niet goed had’, briest hij nog steeds boos en verongelijkt. ‘En toen moest ik dus nakomen en ik had afgesproken om vanmiddag met Wisse [een vriend] te gaan chillen…’

‘En waarom moest je dan nakomen?’, vraag ik zo rustig mogelijk.

‘Nou, ze ging toen helemaal alleen aan mij uitleggen hoe ik die werkwoorden moest vervoegen. Alle andere kinderen mochten gewoon naar huis’.

‘En begrijp je het nu?’, vraag ik. ‘Ja, eigenlijk is heel simpel. En donderdag mag ik de toets overmaken’ reageert Tom nu al veel rustiger. Ik zeg niks, maar veelbetekenend kijk ik Tom theedrinkend en met een glimlach aan.

‘Ja, ik weet het heus wel: ze wou me alleen maar helpen. Maar ik vond het vervelend omdat ik met Wisse had afgesproken! O ja, toen ze hoorde dat ik had afgesproken, heeft ze me bij het treinstation afgezet.’

Tom is even stil. Zegt dan: ‘...ze is ook eigenlijk best wel aardig.’ ‘Drink je thee snel op’, besluit ik het gesprek, ‘ik denk dat Wisse op je zit te wachten’.

Roland Schut

Roland Schut is docent Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap bij het NIVOZ. Twee van zijn columns staan centraal in het openingshoofdstuk van het boek ‘Pedagogische Tact’. Roland is daarnaast initiatiefnemer van Adviesbureau Vandaag! Meer verhalen van Roland vind je onder andere hier en hier.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief