Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

#stopjofrost: 'Grote bezorgdheid na tv-uitzending over opvoedmethode op RTL4

5 maart 2015

Elsbeth Teeling - schrijfster van onder meer Relax Mama! - is  enorm geschrokken van het tv-programma Jo Frost: Nanny on Tour op RTL4. En op Twitter merkte ze dat ze niet de enige was. Al snel ontstond de hashtag #stopJoFrost en is Elsbeth met andere ouders, pedagogen, journalisten, opvoedkundigen een besloten Facebook-groep gestart om te kijken wat ze kan doen. The Nanny on Tour trok afgelopen dinsdag 1,3 miljoen kijkers. Een verhaal vanuit grote bezorgdheid.nannyWij hebben de beweging 'Stop Jo Frost' opgericht. Wij, dat zijn een grote groep ouders, opvoeddeskundigen en pedagogen die een alternatief bieden voor de opvoedmethode van Jo Frost in het RTL4-programma 'Nanny on Tour'.

Wij denken dat de methode van Jo Frost te eenzijdig is en zelfs schadelijk kan zijn voor kinderen en ouders. Dit met name door het gebrek aan aandacht voor de gevoelens van de kinderen en waar hun gedrag vandaan komt. Ook biedt Frosts opvoedmethode geen lange termijn oplossing. Het baart ons grote zorgen dat de opvoedmethode van Jo Frost door onzekere ouders in Nederland als de norm zal worden gezien. Tijdens uitzendingen twitteren wij met hashtag #stopjofrost (zie de bijlagen voor voorbeeld-tweets).

Hoewel wij onderling ook verschillen in opvoedstijl, zoals alle ouders vooral moeten doen wat bij hen en hun kinderen past, zijn we het over één ding eens: het is essentieel om te kijken waar gedrag vandaan komt, te luisteren naar je kinderen en te werken aan een sterke band. Dat geeft de grootste kans op structureel goed gedrag, maar vooral - en nog belangrijker- op een gelukkig kind.

We vrezen dat Nederland (voor zover dat al niet gebeurd is na de Amerikaanse versie van het programma van Frost) nu massaal de stout-trap en stout-kruk overneemt zonder aandacht voor de achterliggende oorzaak van het gedrag van hun kind. Ook toont onderzoek aan dat als ouders denken dat hun kind hen expres tergt, dit een een risicofactor is voor kindermishandeling. In de laatste (en eerste) aflevering van Nanny On Tour werd duidelijk gesuggereerd dat het kind zijn moeder expres tergt.

Dit is een bericht van schrijfster Elsbeth Teeling,  moeder van twee. opvoeddeskundige Eva Bronsveld, moeder van drie. Marielle Beckers van Bureau Bloei, moeder van zeven, en Roos Schlikker, moeder van 2. En dan is er nog Gabriëlle Jurriaans, moeder, opvoeddeskundige en schrijver.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief